Hem NYHETERFORSKNING Webblösningen Foodback, Wallins Mat och seniorers matupplevelse i fokus

Webblösningen Foodback, Wallins Mat och seniorers matupplevelse i fokus

Publicerat av: Redaktionen

Wallins testar produkter via webblösningen Foodback på Seniormässan

Webblösningen Foodback, Wallins Mat och seniorers matupplevelse i fokus 2

Arkivbild från Seniorfestivalen och mässan på Conventum 2018.

Att producera näringsrika efterrätter och desserter för seniorer står på agendan för Wallins Mat. I samband med årets Seniormässa på Conventum lördag 5 oktober bjuds besökarna på en choklad- eller jordgubbsmosse. I utbyte behöver man bara svara på vad man tycker om den i Foodback.

– Med hjälp av feedback från testpersoner vid vårt smaktest, kan vi ta fram en så bra produkt som möjligt när det gäller upplevelsen av smak, konsistens och utseende, säger Annette Wallin på Wallins Mat.

Familjen Wallins jobbar bl a med att ta fram nya mellanmål och desserter som har ett nyttigare innehåll men med bibehållen smak. De nya produkterna är i grunden alltid gluten- och laktosfria. De försöker även ta bort onödiga och onaturliga tillsatser. I flera av deras desserter ersätts tillsatt socker med naturlig sötma i form av bär, frukter, dadlar, honung etc. De jobbar även med en serie produkter, berikade med extra energi och protein.

Seniormässan på Conventum är den avslutande aktiviteten på Seniorfestivalen som pågår under hela veckan. Här erbjuds mängder av aktiviteter för äldre och personer med funktionsvariation och själva mässan besöks varje år av flera tusen personer. Ett lysande tillfälle att hitta rätt testpersoner.

– Det vi vet är att många äldre personer, av olika anledningar, inte får i sig tillräckligt med näring under en dag. Att kunna erbjuda smakfulla desserter och efterrätter kan vara ett steg i rätt riktning, något som ligger helt i linje med Livsmedelsverkets senaste kostråd för äldre. Och att vi kan testa smakupplevelserna direkt via webblösningen Foodback är ju ypperligt, berättar Ingela Ernestam, profilområdesansvarig för Hälsa vård och omsorg vid Alfred Nobel Science Park.

– Foodback en webblösning riktad till företag, forskare eller andra, för att de ska kunna ta reda på vad kunder tycker om en produkt eller ett livsmedel. Lösningen är framtagen i ett nära samarbete mellan Alfred Nobel Science Park, Knowit, Örebro universitet samt ett flertal företag, där Wallins var ett av företagen, avslutar Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park.

Wallins och Foodback finns i monter B:0 på Conventum Arena lördag 5 oktober. Mässdeltagandet sker tillsammans med Örebro universitets forskarskola Successful Ageing och Newbreed, där tvärvetenskaplig forskning om åldrande och åldrandets möjligheter bedrivs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>