I Växjö kommun har nu samtliga analoga trygghetslarm bytts ut mot digitala.
Nu uppmärksammas Wexnet gällande arbetet i ett brev från Myndigheten för delaktighet. De bifogar även en medalj med inskriptionen ”För särskilda insatser i nationens intresse”.
– Det är jätteroligt att vi får denna uppskattning. Vi var tidigt ute med att engagera oss i frågan och det har resulterat i att vi nu har över 400 omsorgstagare uppkopplade i stadsnätet. Övergången har ett stort värde både för den enskilda människan och för samhället, säger Lars Wihlborg, Sektionschef Teknik på Wexnet.
Positiva till välfärdsbredband
Wexnet har sedan sju år tillbaka deltagit aktivt i utvecklingen av välfärdsbredband gällande både vårdtjänster, trygghetslarm samt energitjänster för etablering i stadsnätet.
Myndigheten för delaktighet konstaterar i ett brev till Wexnet att Sverige nu har bytt ut över hälften av alla analoga trygghetslarm. De tackar Wexnet i allmänhet, och Wexnets Lasse Wihlborg i synnerhet, för arbetsinsatsen som bidragit till det historiska teknikskiftet. Samtidigt bifogas en medalj med inskriptionen ”För särskilda insatser i nationens intresse”. Även Per Kindstrand på Växjö kommun som har varit drivande i detta arbete har fått en medalj.
– Växjö är troligen världsunikt med att ha en fjärdedel av trygghetslarmen kopplade via sitt stadsnät Wexnet, med stora fördelar för de som har trygghetslarm. Det är självklart fantastiskt roligt att vårt pionjärarbete uppmärksammas och uppskattas av nationella myndigheter. Ett stort tack också till alla larmombud och kolleger som möjliggjort det hela ända ut till omsorgstagarna, säger Pär Kindstrand på Växjö kommun.
Rustade för framtiden
Ett trygghetslarm kan för många äldre och sjuka vara helt avgörande för att kunna bo kvar i den egna bostaden och samtidigt känna sig trygga i hemmet. Tack vare den nya tekniken går det bland annat att övervaka löpande så att larmet fungerar, något det inte funnits möjlighet till tidigare.
– Bara det är en klar förbättring i jämförelse med den äldre analoga typen av larm. Nu satsar vi framåt och vi gör allt vi kan för att bidra till fortsatt utveckling av välfärdsbredbandet. Till exempel har vi tittat på sjukvårdstjänster via nätet där vårdtagaren ska kunna koppla upp sig hemifrån och få kontakt med sin sköterska eller läkare, säger Lars Wihlborg.