​1177 Vårdguiden på telefon firar 10 år!
Hem HÄLSA ​1177 Vårdguiden på telefon firar 10 år!

​1177 Vårdguiden på telefon firar 10 år!

Publicerat av: Redaktionen

För tio år sedan, 1 juni 2006, lanserades ett gemensamt kortnummer för vården, 1177. Syftet var det skulle finnas ett enkelt nummer att ringa dygnet runt för sjukvårdsrådgivning.  1177 blev en trygghet och en service för dem som ville få råd och vägledning till rätt vård av en legitimerad sjuksköterska.

Tanken var att det skulle inte längre vara olika nummer för varje landsting, med olika öppettider och skillnader i kvalitet. Från början var fem landsting anslutna och drygt två miljoner svenskar hade tillgång till tjänsten. Idag är tjänsten en självklar del i vårdutbudet i Sverige. Alla landsting och regioner driver sin egen sjukvårdsrådgivning men ingår i ett nationellt nätverk och följer gemensamma riktlinjer. 1177 Vårdguiden tar emot drygt 5,5 miljoner samtal årligen och ca 1 500 telefonsjuksköterskor arbetar med att bedöma vårdbehov, vägleda till rätt vård och stilla oro. I mars nådde antalet inkomna samtal sin högsta månadsnivå någonsin – 539 000.

Lena Runius har varit telefonsjuksköterska sedan 1985. Hon var en av eldsjälarna bakom den gemensamma telefontjänsten och utvecklade det kvalitetssäkrade samtalsstöd som idag används.

Ett samtal hos 1177 Vårdguiden innehåller både ett mänskligt bemötande och en medicinskt kvalitetssäkrad rådgivning. Sjukvårdsrådgivningen fyller ett stort behov genom att göra vården mer tillgänglig, oavsett om man behöver vägledning till rätt vårdinstans eller råd om egenvård, säger Lena Runius, som idag är verksamhetschef för 1177 Vårdguiden på telefon i Region Jämtland Härjedalen.

Idag erbjuder 1177 Vårdguiden råd, information, inspiration och e-tjänster på 1177.se och personlig sjukvårdsrådgivning via numret 1177. Användingen av 1177 Vårdguidens e-tjänster ökar snabbt. Den som loggar in kan exempelvis boka tid för vårdbesök, förnya recept eller läsa personlig vårdinformation. Vad man kan göra och vilken information som går att läsa skiljer sig mellan olika landsting eller regioner samt olika vårdverksamheter. Varje månad sker över en miljon inloggningar via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>