​Athenapriset till snabbare MR-undersökning
Hem NYHETERFORSKNING ​Athenapriset till snabbare MR-undersökning

​Athenapriset till snabbare MR-undersökning

Publicerat av: Redaktionen

Med ett nytt sätt att göra en MR-undersökning blir det möjligt att skapa en fullständig bild av hjärnan på bara en minut.

​Athenapriset till snabbare MR-undersökning 2Nu har innovationen EPIMix tilldelats Athenapriset – Sveriges största pris för klinisk forskning. Priset består av ett forskningsstipendium på 150 000 kronor.

Med en magnetkameraundersökning (MR) kan man upptäcka till exempel blödning, inflammation, vätska och tumörer i kroppen. Eftersom den i motsats till röntgen inte bygger på joniserande strålning är den inte riskfylld för den som behöver upprepade undersökningar. Men en MR-undersökning är tidskrävande eftersom den innebär att ta hundratals bilder i olika grupper vid ett tillfälle. MR kräver särskild utrustning och specialutbildad personal. För patienten är det också viktigt att ligga helt stilla i apparatens tunnel under tiden för undersökningen, något som kan vara mycket svårt för barn eller personer med klaustrofobi.

Årets pristagare har koncentrerat sig på en av de bildtagningsmetoder (Echo Planar Imaging) som ingår bland de många olika vid MR-scanning. Forskarna har utvecklat ett nytt sätt att programmera mjukvaran som styr MR-kameran för att ta bilder med betydligt högre hastighet och samtidigt med tillräcklig kvalitet för att kunna ställa diagnos.

Undersökningen går alltså snabbare och är dessutom mindre känslig för om patienten rör sig. Små barn, som ofta sövs vid MR idag, kan då slippa narkos, som i sig är riskfyllt. Kortare undersökningar kan också innebära ökad tillgänglighet till undersökningen, då vården kan undersöka fler på samma tid.

Motivering, Athenapriset 2018:

EPIMix: En fullständig MR-undersökning av hjärnan på en minut

”Ett nyskapande sätt att bättre utnyttja MR-teknikens möjligheter, väsentligt korta tiden för undersökning och därmed göra den tillgänglig för fler. Dessutom kan patientens upplevelse bli mindre obekväm, vilket är särskilt viktigt för barn. En viktig insats för att förändra och förbättra vårdens arbetssätt med mindre riskfylld teknik och effektivt nyttja samhällets resurser genom gedigen samverkan och vetenskaplig ansats.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>