Årets julklapp är gratis
Hem NYHETER Årets julklapp är gratis

Årets julklapp är gratis

Publicerat av: Redaktionen

Behöver våra nära och kära ännu fler prylar?

Årets julklapp är gratis 2Eller är kanske det viktigaste vi kan ge helt gratis: vår medmänsklighet och vår tid. Suicide Zero presenterar i dag ett alternativ till ”Årets julklapp” i kampanjen ”Årets julklapp är gratis”.

Årligen tar ungefär 1500 personer sina liv i Sverige, eller fyra om dagen. Ungefär 15 000 försöker ta sitt liv och 150 000 har allvarliga självmordstankar. Mängder av människor går i detta nu igenom en kris som för ett otränat öga inte syns. De är våra grannar, vänner, närstående och arbetskamrater som på olika sätt visar att varningstecknen finns där. En del går in i väggen, har skiljt sig, gått i pension eller fått en sjukdomsdiagnos. Andra drar sig undan, mår plötsligt bra efter en tids depression, pratar vagt om att resa bort, skriver testamente, säger att andra skulle ha det bättre utan dem.

– Suicide Zero går nu ut med kampanjen ”Årets julklapp är gratis”. Vi menar att det finaste vi kan ge är vår medmänsklighet och vår tid. Vi vet också att frågor om självmordstankar inte utlöser dessa, utan tvärtom så måste vi bli bättre på att fråga om vi är oroade, och ta oss tid till att lyssna. Svaret du kan få kan vara början för en person att sätta ord på tankarna, något som kan vara direkt livsavgörande, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero.

När vi läser om att den psykiska ohälsan drabbar allt fler tänker många att politiker måste prioritera frågan och vården måste bli bättre. Suicide Zero uppmanar i en debattartikel på SVT Opinion idag alla att fråga sig själv hur du kan stötta någon i din närhet. Vem kan du höra av dig till som du misstänker har det svårt?

Under december finns Suicide Zero i gallerior och på torg runt om i landet för att dela ut årets julklapp och sätta fokus på annat än kostsamma julklappar. Självmord är ett av Sveriges största samhällsproblem. Ska tragedierna förebyggas måste vi alla bli bättre på att uppmärksamma psykisk ohälsa och stötta den som har det tufft.

Varningstecken att vara extra uppmärksam på:

* När någon drar sig undan från vänner och familj

* Är ointresserad av saker hen tidigare brytt sig om

* Pratar om att allt känns hopplöst

* Äter eller sover mer eller mindre än tidigare

* Uppträder anmärkningsvärt och blir arg utan orsak

* Dricker överdrivet mycket alkohol eller tar droger

* Är upptagen av döden och pratar om självmord

* Skadar eller är oförsiktig med sig själv

* Ger bort saker, skriver testamente, pratar vagt om att resa

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>