​Fortsatt stigande trend i smittspridningen av covid-19
Hem COVID-19 ​Fortsatt stigande trend i smittspridningen av covid-19

​Fortsatt stigande trend i smittspridningen av covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Smittspridningen ökar för tredje veckan i rad i Västerbottens län och av de som smittas nu är deltavarianten den dominerande virusvarianten.

För att bromsa smittspridningen är det viktigt att fortsätta följa de nationella rekommendationerna samt att fullfölja sin vaccinering.

Under föregående vecka 30 testades 52 personer positivt för viruset, jämfört med 43 fall veckan innan. 1 527 prover analyserades och av dessa var 3,2 procent positiva.

– Smittan ökar från låga nivåer, men procentuellt är ökningen stor. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig om du har symtom på covid-19. Vi måste begränsa smittspridningen innan den eskalerar, säger Region Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

​Fortsatt stigande trend i smittspridningen av covid-19Flest positiva fall av covid-19 finns i åldersgruppen 20–29 år. Smittan sker huvudsakligen i sociala sammanhang, i familjen och vid utlandsresor.

– Glöm inte bort pandemin om du reser utomlands. Det är fortfarande viktigt att agera smittsäkert genom att hålla avstånd och undvika platser där det är trängsel. Lämna ett PCR-prov så snart du kan efter resor utanför Norden, även om du inte har symtom, säger Therese Thunberg.

Deltavarianten dominerar smittspridningen

Deltavarianten har nu blivit den dominerande virusvarianten i länet.

– Det var förväntat att deltavarianten skulle ta över, eftersom den är mer smittsam än de tidigare varianterna. För att minska smittspridningen är det viktigt att följa de nationella rekommendationerna. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i butiker och i kollektivtrafik. Håll avstånd när du träffar personer utanför din närmsta krets, och träffas helst utomhus. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Therese Thunberg.

Det är även viktigt att fullfölja vaccineringen. Efter två doser har du ett bra skydd, även mot deltavarianten.

Smitta bland bärplockare

Under den senaste veckan har ett antal bärplockare i länet testat positivt för covid-19. Det rör sig om isolerade fall på en anläggning i inlandet. Totalt har 11 av ett åttiotal bärplockare konstaterats vara smittade.

– Förra veckan testades två personer positivt för covid-19. Efter det har alla på anläggningen testats med antigentester, och i samband med det visade det sig att ytterligare nio personer var smittade. Personerna är isolerade och ska tas till en hälsocentral för att bekräfta provresultaten, säger Therese Thunberg.

– Smittrisken är extremt liten om bärföretaget följer riktlinjerna. Vi arbetar tillsammans med bärföretaget för att hantera den uppkomna situationen, men även med att förhindra nya utbrott, säger Therese Thunberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>