Nästa vecka öppnar vaccination mot covid-19 för 16- och 17-åringar
Hem COVID-19 Nästa vecka öppnar vaccination mot covid-19 för 16- och 17-åringar

Nästa vecka öppnar vaccination mot covid-19 för 16- och 17-åringar

Publicerat av: Redaktionen

Under vecka 32 öppnar Region Västerbotten möjligheten för alla som är födda 2005 och tidigare att boka tid för vaccinationen mot covid-19.

Det är viktigt att även denna åldersgrupp påbörjar sin vaccinering för att minska smittspridningen i samband med att skolorna öppnar efter sommarens ledigheter.

– Vi jobbar nu med att förbereda så att allt är klart för att börja vaccinera alla 16- och 17-åringar i länet. Precis som tidigare kommer tillgången på vaccin att avgöra hur många bokningsbara tider det finns, säger Ronny Lestander som är vaccinationssamordnare.

Ungdomarna bokar själva sin vaccinationstid via 1177.se eller genom att ringa till hälsocentralen. Även de som inte har fyllt 16 år men är födda 2005 får vaccinera sig. Ett brev med information skickas till alla som är födda 2005 och tidigare under vecka 32 och mer information kommer att finnas på 1177.se/vasterbotten/vaccination-covid-19-under18.

Nästa vecka öppnar vaccination mot covid-19 för 16- och 17-åringar– Smittspridningen är just nu som högst bland unga vuxna som inte är vaccinerade. För de som har inte har hunnit boka tid och har fyllt 18 år hoppas vi att de tar chansen och bokar in vaccinationstid så snart som möjligt för att minska smittspridning när västerbottningarna återvänder till studier och jobb, säger Ronny Lestander.

Vid vaccinationstillfället

Vid vaccinationstillfället görs en mognadsbedömning vilket i det här fallet innebär att vårdpersonalen ställer ett antal frågor för att säkerställa att ungdomarna vill bli vaccinerade och att de kan följa instruktioner.

För de som har kognitiva nedsättningar som innebär att de har svårt att ta till sig information krävs samtycke från vårdnadshavare. En annan lösning är att en vårdnadshavare följer med vid vaccineringen. För de ungdomar som har med sig en påskriven samtyckesblankett från vårdnadshavare behövs ingen mognadsbedömning göras.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>