Hem NYHETER ​Ny teknik skyddar mot resistenta infektioner

​Ny teknik skyddar mot resistenta infektioner

Publicerat av: Redaktionen

Som första enhet i norra Europa har Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus använt ett endoskop för engångsbruk vilket minimerar risken för att resistenta bakterier ska sprida sig.

​Ny teknik skyddar mot resistenta infektioner 2

– Västerbotten är först igen med en ny och säker teknik inom endoskopi som kan skydda patienter från allvarliga resistenta infektioner, säger Roberto Valente och Urban Arnelo.

Vid traditionell undersökning och behandling, till exempel avlägsnande av sten från gallgången eller bukspottkörteln, används vanligtvis ett återanvändbart endoskop som rengörs och diskas ordentligt efter varje ingrepp. Detta gäller även patienter som är infekterade med resistenta bakterier.

Nya vetenskapliga rön

Nya vetenskapliga rön visar dock att vissa allvarliga bakterier kan vara resistenta mot den standardtvål som används och kan därför överleva en rengöring av instrument.

– Det kan innebära att de instrument som används hos infekterade patienter kan behöva ytterligare rengöring, utöver den traditionella, säger Roberto Valente, gastroenterolog och medicine doktor vid Kirurgcentrum, en av läkarna som använt den nya tekniken.

Minimerar risken

Användningen av endoskop för engångsbruk hos patienter med hög risk för multiresistenta bakterier kan därför minimera risken för att sprida livshotande infektioner.

– Under denna speciella tid har vi alla förstått vikten av att undvika spridning av smittsamma sjukdomar. Huvudfokus riktas mot dessa infekterade patienter så att säkerheten inte äventyras för icke infekterade patienter, säger Roberto Valente.

Renare och säkrare

Denna typ av engångsinstrument är ännu inte standard, men kan i framtiden användas till patienter som drabbas av låga blodvärden på grund av cellgiftsbehandling på grund av hematologiska sjukdomar och/eller cancer.

– Engångsinstrument är ett renare och säkrare alternativ också för alla de patienter som behöver endoskopiska ingrepp under öppna operationer, säger Urban Arnelo, docent, överläkare och verksamhetschef vid Kirurgcentrum.

– Det är en ära att Västerbotten återigen är först i norra Europa med att använda teknik som nyligen införts i vissa delar av världen. Vi ligger i framkant och det är resultatet av det utmärkta samarbetet mellan personal från operation-, narkos- och endoskopienheterna, avslutar en stolt Roberto Valente.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>