Hem HÄLSA ​Sjukvård och patienter samarbetar för att rädda liv

​Sjukvård och patienter samarbetar för att rädda liv

Publicerat av: Redaktionen

Region Skånes naloxonprojekt firade nyligen två år och kan konstatera att naloxonkit använts vid 291 tillfällen för att häva opioidöverdos. Totalt har 1 555 patienter utbildats under de två första åren.

​Sjukvård och patienter samarbetar för att rädda liv 3– Vi märker att kunskapen om opioidöverdoser och hur man räddar någon som drabbats av överdos ökar. Många som vi erbjuder naloxonutbildning känner redan till allt om naloxonkitet (en liten röd väska). För att nå naloxonprojektets mål att förebygga narkotikarelaterade skador och dödsfall måste sjukvården och patienter samarbeta. Att utbildade patienter använder och sprider kunskapen visar att samarbetet fungerar bra, säger Pernilla Isendahl, projektledare Naloxon i Region Skåne.

Myter kring överdoser har försvunnit

I naloxonprojektet i Skåne, som var bland de första i landet, ingår totalt 30 enheter som sprutbytesverksamheter, LARO-mottagningar och delar av beroendecentrums sluten- och öppenvård. Under projektets två första år har dessa enheter naloxonutbildat patienter och delat ut 2 212 naloxonkit i Skåne.

– Tyvärr sker överdoser fortfarande men nu hör vi inte längre om felaktiga metoder att häva överdoser som patienter tidigare använt. Olika myter verkar i stort sett ha upphört och istället sprids hur man häver överdoser med hjälp av naloxon och lungräddning. Majoriteten av patienterna har bevittnat eller har egna erfarenheter av överdoser och utbildningen ger bra tillfällen för patienter och sjukvårdspersonal att utbyta erfarenheter och kunskaper, säger Pernilla Isendahl.

Utbildningen i hur naloxon ska användas är målgruppsinriktad, lätt att ta till sig, kort och med praktisk övning i lungräddning. Hittills är det 1 555 patienter som genomfört utbildningen.

– Vi har under projektets två år märkt att intresset för utbildningen ökar trots att många redan har kunskap och erfarenhet av naloxonkiten när de kommer till utbildningen. Naturligtvis har covid-19 inneburit ett avbräck, framför allt för de praktiska övningarna i utbildningen, men vi märker att både det vi lär ut och naloxonkiten används och det är vi stolta över, säger Pernilla Isendahl.


Fakta om Region Skånes naloxonprojekt
Genom att dela ut naloxon och utbilda personer med erfarenhet av överdoser kan överdoser hävas där de sker. Syftet med Region Skånes naloxonprojekt är att öka möjligheten att förebygga dödsfall och allvarliga skador till följd av opioidöverdos.

Naloxon (Naloxonhydroklorid) är ett läkemedel som kan rädda liv vid överdos av opioider. I väntan på ambulans kan naloxon tillfälligt häva andningsuppehåll vid opioidöverdos. Naloxon är ofarligt att få i sig av misstag och helt verkningslöst utan opioider i kroppen.

Naloxon som ges i form av nässpray kan skrivas ut till personer som är inskriven på någon av Region Skånes sprutbytesmottagningar eller LARO-mottagningar. I samband med att naloxon skrivs ut genomgår patienten en kort utbildning om när och hur naloxon används och vad man gör vid en överdos.

Läs mer om projektet här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>