15 miljoner till forskningsinfrastruktur för framtidens utmaningar
Hem NYHETERFORSKNING 15 miljoner kronor till forskningsinfrastruktur för framtidens utmaningar

15 miljoner kronor till forskningsinfrastruktur för framtidens utmaningar

Publicerat av: Redaktionen

Linda Sandblad, forskare på Kemiska institutionen vid Umeå universitet har utsetts till Research Infrastructure Fellows av Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF.

Hon erhåller 15 miljoner under fem år för projektet Centrum för Elektronmikroskopi i Umeå.

För att nå framgång inom forskningen krävs ständigt bättre instrumentering och datahantering.

Och framför allt behövs skickliga experter som utvecklar metoder.

– Det känns fantastiskt kul att kunna satsa mer på metodutvecklingen inom elektronmikroskopi, det blir en riktigt stark tillgång för våra forskningsprojekt, säger Linda Sandblad, forskare på Kemiska institutionen vid Umeå universitet och anknuten till Molecular Infection Medicine Sweden, MIMS.

Hon fortsätter:

– Att SSF delar ut bidrag till oss är ett bra kvitto på att vi byggt upp en infrastruktur i rätt riktning, precis vad dagens forskning efterfrågar, med stort nationellt och internationellt värde.

På forskningsinfrastrukturen Umeå Centrum för elektronmikroskopi, UCEM, vid Umeå universitet analyserar forskarna strukturer med mycket hög upplösning, på Ångströmnivå vilket innebär en hundramiljondels centimeter, Infrastrukturen används inom all vetenskaplig forskning, främst medicin, biologi och materialvetenskap.

– Vi kommer att använda anslaget till att förbättra och effektivisera möjligheterna att visualisera celler och mikroorganismer i 3D. Det handlar ofta om grundläggande forskning för att få mer kunskap om hur celler och organismer fungerar. Exempel på projekt kan vara studier om bakteriers tillväxt och om hur antibiotika kan produceras, användas och fungerar. Projekten är viktiga för både ekologi och infektionsmedicin, säger Linda Sandblad.

15 miljoner till forskningsinfrastruktur för framtidens utmaningarTotalt tilldelas sju projekt 15 miljoner kronor vardera under en femårsperiod.

Stiftelsen för Strategisk Forsknings program Research Infrastructure Fellows 2 vänder sig till personer som har valt en annan karriärväg än den klassiska akademiska och som har avgörande betydelse för forskarsamhället. Syftet är att bidra till karriärvägar för nyckelpersoner som arbetar med utveckling och drift av forskningsinfrastruktur vid svenska universitet inom SSF:s verksamhetsområden: naturvetenskap, medicin och teknik.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>