Vårdgivare i östra England digitaliserar patologin med Sectras molntjänst
Hem TEKNIKSECTRA Vårdgivare i östra England digitaliserar nu patologin med Sectras molntjänst

Vårdgivare i östra England digitaliserar nu patologin med Sectras molntjänst

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har tecknat kontrakt för digital patologi med East Suffolk and North Essex NHS Foundation Trust samt West Suffolk NHS Foundation Trust i UK.

Lösningen kommer göra det möjligt för patologer att granska och samarbeta runt fall på ett sätt som inte är möjligt med mikroskop.

Det kommer att minska variationen och öka effektiviteten i primärdiagnostiken vilket på så sätt förbättrar cancervården.

Resultatet av kontraktet, som tecknades under det fjärde kvartalet av Sectras verksamhetsår 2021/2022, är att de två NHS-vårdgivarna i östra England kommer förändra patologitjänster för en population som är större än en miljon. Kontraktet omfattar den digitala patologimodulen av Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering som en molnbaserad prenumerationstjänst (Sectra One Cloud). Sectra kommer att ta ett helhetsansvar för all hård- och mjukvara och andra IT-komponenter.

Patologer som både jobbar på East Suffolk and North Essex NHS Foundation Trust och West Suffolk NHS Foundation Trust kommer att kunna samarbeta bättre när de nu tar steget från mikroskop och fysiska glas till att analysera högupplösta bilder som är tillgängliga från nästan var som helst.

Sectras digitala patologilösning kommer hjälpa vårdgivare att leverera patienters diagnoser i rätt tid. I stället för att behöva vänta på att ett glas med vävnadsprov ska transporteras från ett sjukhus till ett annat kan specialister enkelt och snabbt få tillgång till digitala bilder för att utföra sin granskning.

Multidisciplinära team kommer också kunna titta på bilderna utan fördröjning och sjukhusen kommer kunna fördela sina resurser inom patologin mer effektivt för att utnyttja kapaciteten på bästa sätt. Samtidigt förbättras även arbetsflexibiliteten för patologerna då digitala bilder gör det möjligt att granska hemifrån.

Sarah Rollo, projektledare för patologi, på West Suffolk NHS Foundation Trust, säger:
– Pandemin har belyst vikten av att kunna komma åt bilder på distans och ha förmågan att vara flexibla och uthålliga i den tjänst vi levererar. Patologerna kommer att ha möjlighet att rapportera rutinfall och brådskande arbete hemifrån kort efter att fallen kommer för granskning från laboratoriet. Med hjälp av samtidig tillgång till bilder samt möjlighet att annotera dessa kommer patologerna att kunna samarbeta kring fall även om de befinner sig på olika platser. Då en del av våra patienter remitteras till specialistsjukhus kommer en förbättrad datadelning med dessa specialistcenter minska handläggningstiden för patientärenden. Digital patologi har också underlättat införandet av digitala processer inom laboratoriet vilket minskar behovet av manuellt arbete och förbättrar patientsäkerheten.

Dr Yinka Fashedemi, klinisk chef för cellulär patologi på East Suffolk and North Essex NHS Foundation Trust, säger:
– Denna nya teknik kommer göra det möjligt för vår personal att analysera och dela prover på distans vilket i sin tur gör det möjligt för oss att ytterligare förbättra den service vi tillhandahåller genom att se till att våra patienter får sina provresultat så snabbt som möjligt. Det kommer också göra det lättare att samarbeta med kollegor som arbetar från specialistsjukhus för att få second opinions så att patienter kan påbörja den behandling som de kan behöva i ett tidigt skede. Vi är glada över att vara en av de första vårdgivarna i landet som introducerar detta digitala patologisystem som ytterligare kommer hjälpa vår personal att leverera bästa möjliga service.

Lösningen förväntas stödja särskilda vårdförlopp, exempelvis vid cancerdiagnoser. Den kommer att hantera ungefär 1,5 miljoner undersökningar per år och bana väg för annan ny teknologi, såsom artificiell intelligens (AI).

Vårdgivarna kommer vara de första i Storbritannien att implementera det digitala patologisystemet som en tjänst av Sectra med hjälp av Microsoft Azures moln. Eftersom Sectra kommer att ta helhetsansvar för all hård- och mjukvara och andra IT-komponenter kommer sjukhusens IT- och infrastrukturbörda minska. Den molnbaserade lösningen innebär att de kommer kunna dra nytta av det flexibla lagringsutrymmet som molntjänsten innebär. Det gör att de på ett kostnadseffektivt sätt kan hantera den stora datamängden som digital patologi medför.

Vårdgivare i östra England digitaliserar patologin med Sectras molntjänst

Jane Rendall, vd för Sectra Storbritannien och Irland, säger:
– Den förändring av de tjänster inom diagnostik som NHS genomgår i och med att de digitaliserar patologin är den största omvandlingen på årtionden, om inte århundranden. East Suffolk and North Essex NHS Foundation Trust och West Suffolk NHS Foundation Trust ligger i framkant av den resan och är särskilt innovativa i sin användning av molntjänster för att säkerställa att deras initiativ förblir skalbart och hållbart. Vi är extremt stolta över att ha möjligheten att vara med och bidra i den här förändringen som kommer leverera signifikanta fördelar för både sjukvårdspersonal och patienter.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>