5G är en nyckel till välfärdstekniken
Hem NYHETER 5G är en nyckel till välfärdstekniken

5G är en nyckel till välfärdstekniken

Publicerat av: Redaktionen

På KTH pågår projektet Teknikhuset – 5G i byggnad, som Camanio Care är delaktiga i. Projektets syfte är bland annat att Sverige genom smart digitalisering ska kunna kompensera för den minskande arbetskraft och ökande efterfrågan på vård- och omsorgstjänster.

5G är en nyckel till välfärdstekniken 1

Catharina Borgenstierna, VD på Camanio Care

5G-utvecklingen är avgörande för att smarta tjänster för digital vård och omsorg ska fungera även på platser långt utanför tätorterna, platser där dessa tjänster kanske kan ha potential att göra som störst nytta. Camanio Care är därför en aktiv del i utvecklingsarbetet och kunskapsutbytet på flera sätt, både genom egna utvecklingsprojekt samt deltagande i större projektsammanhang.

Hösten 2018 tilldelades Camanio Care medel från Vinnova för ett projekt i samarbete med bl.a. Mälardalens Högskola med syftet att utveckla fler användarfall där 5G-tekniken kan underlätta.

Likaså på KTH pågår arbetet genom Teknikhuset – 5G i byggnad, ett projekt som syftar till att Sverige ska återta den globala ledningen inom mobil digitalisering, att genom smart digitalisering kompensera för den ökade påfrestningen på vård- och omsorgstjänster som en åldrande befolkning innebär, samt att användningen av mobil uppkoppling generellt ska öka i byggnader.

– Utvecklingen inom 5G är otroligt spännande och vi ser ständigt hur nya möjligheter öppnas för välfärdstekniken. För oss är det självklart att samarbeta med akademin och forskningen för att både kunna bidra med våra kunskaper från den praktiska verkligheten och för att i utbyte få ta del av de senaste rönen och bli inspirerade till att vidareutveckla våra lösningar på bästa sätt, säger Catharina Borgenstierna, VD på Camanio Care.

Sverige har antagit strategier för utbyggnaden och har sedan länge ett aktivt arbete för att bygga ut infrastrukturen för bredband i hela landet. Samtidigt finns det fortfarande utmaningar. Inom projektet bedöms att Sverige just nu ligger ungefär ett år efter exempelvis USA och flera länder i Asien, vilket KTH-projektet vill bidra till att ta igen. Genom satsningar på mer luftburen infrastruktur och fokus på att samordna myndigheter, såväl nationella som regionala, finns stora förutsättningar för att också klara detta.

– Det finns stor potential i 5G för ett land som Sverige. Svarstiderna kan kortas och bandbredden ökas, även på platser som ligger långt från kabelbunden infrastruktur. Vi har sett att flera av Camanios lösningar, exempelvis Giraff och Vital Smart Care, skulle kunna dra stor nytta av 5G-tekniken när den finns på plats. Vi ser nu att det är tre saker som verkligen är avgörande för utbyggnaden: bredband över luft för den extrema glesbygden, samverkan över sektorer och nätplanering för en kostnadseffektiv utbyggnad. Om dessa tre faller på plats ligger möjligheterna öppna för en väl fungerande infrastruktur för exempelvis digital vård och omsorg, säger Bengt Simonsson på Teknikmarknad, som är tekniksamordnare på KTH inom Användarföreningen för välfärdsteknologi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>