6 av 10 svenskar donerar pengar till välgörenhet och december är den största givarmånaden

Samtidigt är det få som vet vilken skillnad deras gåvor gör i slutändan. Nu lanseras Sveriges första hemsida som rankar effekten av hjälporganisationer.

6 av 10 svenskar donerar pengar till välgörenhet och december är den största givarmånaden 1Det finns hundratals jämförelsesajter för allt från hemelektronik till fonder. Nu lanseras Sveriges första hemsida som rankar effekten av hjälporganisationer. På www.geeffektivt.se finns en topplista över några av världens bästa välgörenheter, sett till hur mycket gott de gör per krona.
– Människor vill göra gott men har inte tid att stanna upp och analysera välgörenhet mitt i julruschen. Vi vill göra det lätt att donera effektivt, säger Henri Thunberg, grundare av sajten.

6 av 10 svenskar donerar pengar till välgörenhet och december är den största givarmånaden 2Rekommendationerna bygger på analyser från den oberoende biståndsbedömaren GiveWell. Organisationerna rankas utifrån ett flertal kriterier, bland annat kostnadseffektivitet och hur väl belagt det är att insatserna faktiskt fungerar.

Inga svenska organisationer finns med på listan. GiveWell har analyserat ett flertal internationella hjälporganisationer som även finns i Sverige, de rankas dock inte lika högt som de på topplistan.

– Vi menar inte att man bör sluta donera till andra organisationer. Men om man vill göra så mycket gott som möjligt med sina gåvor, då tillhandahåller vi information vart man kan ge.

Den världskända svenska artisten José González välkomnar sajten. Sedan 2017 donerar han minst 10 procent av sin inkomst till effektiv välgörenhet.
– Jag har donerat pengar utifrån GiveWells rekommendationer i flera år. Det är roligt att se att topplistan når ut till fler. I slutändan innebär det att fler blir hjälpta.

6 av 10 svenskar donerar pengar till välgörenhet och december är den största givarmånaden 3Geeffektivt.se lanserades måndag 7 december.

Topp 5 effektivaste organisationer
Detta är de hjälporganisationer som har störst effekt per krona enligt biståndsbedömaren GiveWell.
1.           Malaria Consortium. Distribuerar läkemedel som förebygger malaria till barn under 5 år.
2.           Against Malaria Foundation. Distribution av myggnät i malariadrabbade områden.
3.           Hellen Keller International. Kosttillskott av A-vitamin till småbarn i subsahariska Afrika.
4.           New Incentives. Pengar till vårdnadshavare i Nigeria som vaccinerar sina barn.
5.           SCI Foundation. Avmaskningstabletter till barn som kan gå i skolan eftersom de slipper parasiter.