9 av 10 svenska företag anser sig ha bättre cybersäkerhet än andra
Hem NYHETERINFORMATIONSSÄKERHET 9 av 10 svenska företag anser sig ha bättre cybersäkerhet än andra

9 av 10 svenska företag anser sig ha bättre cybersäkerhet än andra

Publicerat av: Redaktionen

93 procent av svenska företag säger sig ha en bättre cybersäkerhet än sina konkurrenter

  • 9 av 10 svenska företag anser sig ha bättre cybersäkerhet än andra 27 av 10 svenska företag tror att antalet cyberhot och dataintrång kommer att öka under det kommande året
  • 57 procent säger att antalet cyberattacker ökat det senaste året

Trots att antalet dataintrång ökat, tycker de flesta chefer på svenska företag att den egna organisationens cybersäkerhet är bättre än branschens som helhet.

Detta visar en ny studie av analysföretaget FICO, utförd av Ovum. Så många som 93 procent av cheferna i undersökningen säger att deras företag är bättre förbereda att stå emot cyberattacker än sina konkurrenter.

Trots det starka självförtroendet, har endast 32 procent av de svarande en prövad handlingsplan för att hantera dataintrång, och endast en fjärdedel av företagen har tillsatt någon i styrelsen som ansvarar för organisationens cybersäkerhet.

Det är också fler än 4 av 10, hela 43 procent av företagen, som inte har någon försäkring mot cyberhot.

– Allvarliga risker som hotar både vår integritet och säkerhet kräver att företag gör en ärlig bedömning av sitt skydd.

– Precis som 4 av 5 svenska bilförare påstår sig vara bättre förare än genomsnittet, visar dessa siffror på att många företag helt enkelt inte förstår hur en jämförelse med konkurrenter bör gå till, vilket i sin tur kan leda till att man investerar för lite i cybersäkerhet, säger Dylan Jones, ansvarig för FICOs verksamhet i Sverige.

– IT chefer har fler resurser än någonsin att investera i skydd för att möta den ständigt växande hotbilden och leva upp till komplexa regleringar.

– Dessa chefer vill att de investeringar som görs ska leda till det ultimata skyddet – men snabba endimensionella lösningar tar sällan hänsyn till hela organisationens säkerhetsbehov,säger Maxine Holt, research director at Ovum.

Undersökningen visar också att nästan hälften av alla svarande, 49 procent, anser att anställda som arbetar med IT, såsom systemadministratörer och seniora IT-chefer, utgör det den största risken för organisationens cybersäkerhet, jämfört med 19 procent som anser att vanliga yrkesmässiga användare utgör störst risk.

Ovum genomförde enkätundersökningen för FICOs räkning via telefonintervjuer med 500 seniora chefer, huvudsakligen inom företagens IT-avdelningar, i Storbritannien, USA, Kanada, Brasilien, Mexiko, Tyskland, Indien, Finland, Norge, Sverige och Sydafrika.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>