Hem NYHETERINFORMATIONSSÄKERHET Acronis varnar för att cyberattacker mot sjukvården kan öka under coronakrisen

Acronis varnar för att cyberattacker mot sjukvården kan öka under coronakrisen

Publicerat av: Redaktionen

Globala cyberskyddsexperten Acronis varnar för en ökning av cyberattacker riktade mot privata och offentliga sjukhus till följd av covid-19-krisen.

Acronis varnar för att cyberattacker mot sjukvården kan öka under coronakrisen 2

Serguei Beloussov, Acronis CEO och grundare.

Antalet upptäckta cyberattacker i Europa ökade med upp till sju procent under sista veckan i februari 2020 följt av en 10-procentig ökning veckan därefter. Enligt Acronis är det inte ovanligt att kriminell aktivitet ökar i krislägen då cyberbrottslingar väljer att utnyttja situationen.

En rådande trend bland cyberbrottslingar är att rikta sina attacker mot myndigheter såsom kommuner och sjukvård. Och trots att hackare gått ut med att de inte kommer angripa vården, varnar ändå cyberskyddsexperter för att det inte går att vara säker på att det stämmer. Många som vårdar patienter sjuka i covid-19 kommer särskilt i kläm eftersom de ofta behöver omedelbar tillgång till data, program och system.

– Covid-19-pandemin har medfört nya utmaningar och risker för affärslivet, så även när det gäller cybersäkerhet. När nu de flesta företag och individer tvingas in i cyberrymden för att kunna fortsätta sin verksamhet så har de också blivit lätta måltavlor samtidigt som hälsovårdsenheter har blivit alltmer sårbara eftersom vård av patienter och laboratorier oftast är sammanlänkade, säger Serguei Beloussov, Acronis CEO och grundare.
Företag och organisationer som vill skydda sig mot cyberattacker och angrepp med sofistikerade utpressningsprogram kan upprätta en strategi mot nätfiske. Det innefattar utbildning av personal så att de kan upptäcka skadlig e-post och webbplatser samt att använda e-postprogram med inbyggt skydd mot nätfiske. Företag kan dessutom använda tvåfaktorautentisering så mycket som möjligt och använda unika lösenord för olika tjänster. Därtill kan de uppdatera sina system automatiskt och se till att ha system som skyddar mot utpressningsprogram och virus.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>