AddLife förvärvar österrikiska Biomedica – internationell expansion på 13 nya marknader
Hem NYHETER AddLife förvärvar österrikiska Biomedica – internationell expansion på 13 nya marknader

AddLife förvärvar österrikiska Biomedica – internationell expansion på 13 nya marknader

Publicerat av: Redaktionen

Life Science-koncernen AddLife fortsätter sin tillväxtresa och tar nu ett betydande steg i sin internationalisering och tillväxt genom att förvärva österrikiska Biomedica Medizinprodukte GmbH (”Biomedica”).

AddLife förvärvar österrikiska Biomedica – internationell expansion på 13 nya marknader 2Biomedica är moderbolag i en koncern med en omsättning om cirka 65 MEUR som bedriver verksamhet i 13 länder i Europa och har cirka 280 medarbetare. Biomedica levererar, precis som AddLife, produkter och tjänster inom laboratorieteknik och medicinteknik till i huvudsak offentligt finansierad hälso- och sjukvård.

Den totala köpeskillingen för förvärvet av Biomedica uppgår till cirka 39 MEUR, varav 75 procent betalas kontant genom befintliga kreditfaciliteter och 25 procent erläggs genom nyemitterade B-aktier i AddLife. Förvärvet är således villkorat av att extra bolagsstämma i AddLife godkänner apportemissionen. Huvudägare med röster motsvarande cirka 14,1 procent av aktierna och cirka 34,9 procent av rösterna har förbundit sig att rösta för apportemissionen på den extra bolagsstämman. Kallelse till extra bolagsstämma den 20 december 2018 kommuniceras i separat pressmeddelande. Tillträde förväntas ske i december 2018.

Styrelsen i AddLife har samtidigt beslutat att en nyemission med företrädesrätt för AddLifes befintliga aktieägare om cirka 500 MSEK ska genomföras, under förutsättning av den extra bolagsstämmans efterföljande godkännande. Syftet med nyemissionen är att inhämta kapital för att fortsätta AddLifes tillväxtstrategi och genomföra fler strategiska förvärv.

– Köpet av Biomedica är ett viktigt steg i vår fortsatta tillväxtresa och ett betydande insteg för AddLife på den europeiska marknaden. Förvärvet är helt i linje med vår ambition att expandera geografiskt och affärsmässigt är likheterna stora mellan AddLife och Biomedica. Vi får möjlighet att addera produkter och tjänster på marknader med en population som är mer än fyra gånger så stor som den vi når idag, säger Kristina Willgård, VD AddLife.

AddLifes hemmamarknad är framför allt Norden men koncernen är även verksam i Baltikum, Benelux-länderna, Italien, Kina och USA. Genom förvärvet av Biomedica tar AddLife ett väsentligt steg utanför Norden vilket är i linje med tidigare kommunicerad internationaliseringsstrategi.

– Att bli del av AddLife är nästa steg för att utveckla vår närvaro i Central- och Östeuropa. Hela vårt team ser fram emot att ytterligare kunna utveckla vår verksamhet genom att ta tillvara de synergier som kommer av att bli en del av AddLife. Jag personligen ser också fram emot att som VD i Biomedica bidra till den fortsatta tillväxten och framgången för AddLife samt att bli aktieägare i AddLife, säger Stefan Marenzi, VD Biomedica.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>