Ålder för åtkomst till journal på nätet sänks till 16 år
Hem HÄLSA Ålder för åtkomst till journal på nätet sänks till 16 år

Ålder för åtkomst till journal på nätet sänks till 16 år

Publicerat av: Redaktionen

Regionstyrelsen beslutade att sänka åldern för åtkomst till journal på nätet från nuvarande 18 års ålder till 16 års ålder.

– Det här är en viktig tillgänglighetsfråga. Vi strävar mot ett system där ingen grupp är utestängd Ålder för åtkomst till journal på nätet sänks till 16 år 2från information om sig själva, säger regionråd Vivianne Macdisi (S).

Den nya regeln för journalåtkomst gäller från den 1 november 2017.

Bakgrunden till beslutet är ett ramverk för invånares direktåtkomst till sin journalinformation som har utarbetats av Inera (landstingens och regionernas organisation för e-hälsa) och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Enligt detta ramverk ska varje invånare från 16 års ålder ha tillgång till all dokumenterad information om sig själv som finns inom hälso- och sjukvården (samt tandvården) från år 2020. Ineras styrelse har sedan, efter beredning, beslutat att tidigarelägga ålderssänkningen.

I Uppsala län är nu andelen invånare som har konton på 1177 vårdguidens e-tjänster och kan använda samtliga tjänster 47, 3 procent (jämfört med 37,6 procent för ett år sedan).

– I mars i år hade vi 75 315 inloggningar i journalerna, jämfört med 54 405 inloggningar ett år tidigare. Trenden är tydlig, både antalet konton och antalet inloggningar ökar, säger Louise Arodén Arvidsson, chef för enheten för e-hälsa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>