6 av 10 personer med äldreomsorg lider av ensamhet.
Genom att matcha ihop dem med eldsjälar vill startupbolaget Samarit bryta trenden.
Under åren som biståndshandläggare och chef för en större hemtjänstenhet i Stockholm såg Frida Nilsson varje dag hur fyrkantig styrning begränsar medarbetares möjligheter att bidra till en bättre äldreomsorg.
Hon bollade sina idéer på allt hon skulle vilja göra annorlunda med sin partner tillika personalvetaren Aron Kristoffersson.
Duon bestämde sig för att flytta tillbaka till Umeå och bygga ett eget hemtjänstbolag: Aleva som erbjuder så väl hemtjänst som hushållsnära tjänster fyller i år åtta år.
Vill bryta isoleringen
Aleva har idag 150 medarbetare, mellan 2016 och 2019 steg omsättningen från knappt 12 miljoner till knappt 35 miljoner och i fjol utsåg Dagens Industri Aleva till Årets Gasell i Västerbotten. Ett annat team hade kanske varit nöjd så, men inte Frida och Aron. Nu satsar de på en ny affärsidé som ska minska ensamhet och isolering bland äldre, oavsett om man bor på äldreboende eller får hemtjänst.
– Resurserna inom äldreomsorgen är begränsade, så är det bara. Många äldre aktiveras inte och blir isolerade. De mår dåligt och anhöriga mår dåligt, främst döttrar och svärdöttrar som ofta tar det största ansvaret för de gamla. Vi vill göra något som tar vid där äldreomsorgen inte räcker till. Så föddes idén till Samarit, en plattform som matchar ihop äldre med eldsjälar som vill aktivera dem på meningsfulla sätt, säger Aron Kristoffersson.
Guldkant
Inkubatorbolaget Samarit beskrivs som en tjänst för äldre i Sverige som vill ha guldkant, eller för anhörig till någon som skulle må bra av mer social kontakt. Oavsett om du bor hemma eller på äldreboende hittar Samarit en samarit som kan följa med på exempelvis promenader, teaterföreställningar, ta en tur till centrum eller ta en kaffe i solen. Tjänsten som just nu utvecklas ska kunna administreras via en app eller helt och hållet över telefonen.
– Den perfekta matchningen är det viktiga. Att para ihop två personer som trivs med varandra. Vi har tester i gång och responsen har varit väldigt positiv. Inte bara från de äldre utan också från samariten, som kanske själv är en person som mår bra av att komma ut och träffa andra, säger Aron Kristoffersson
Söker partner
Att Frida och Aron redan gjort en mycket framgångsrik bolagsresa ger dem fördelar i startupbolaget. De kan branschen, har massor med värdefulla kontakter och har gjort missar de aldrig kommer att göra om. Men tid är en bristvara. Därför söker de nu en partner som ska hjälpa dem att utveckla affärsidén till ett växande bolag. Man erbjuder delägarskap i det man gemensamt bygger upp. Rekryteringen är delvis möjlig tack vare innovationsbidrag från Region Västerbotten.
– Vi söker dig som känner lika starkt för idén bakom Samarit som vi gör, någon som är redo att satsa på en startupresa med allt vad det innebär. Det är en väldigt spännande roll med möjlighet att vara med att bygga ett bolag vi vill ska finnas över hela Sverige, säger Frida Nilsson.