Bedrägerier kopplade till COVID-19-vaccin ökade under första kvartalet
Hem COVID-19 Bedrägerier kopplade till COVID-19-vaccin ökade under första kvartalet

Bedrägerier kopplade till COVID-19-vaccin ökade under första kvartalet

Publicerat av: Redaktionen

Cyberkriminella letar ständigt efter nya sätt att stjäla användardata och i och med pandemin fick bedragare på internet en helt ny kategori av möjligheter under 2020.

Bedrägerier kopplade till COVID-19-vaccin ökade under första kvartaletEnligt en ny rapport, Spam and Phishing in Q1 2021, från Kaspersky, är det ett fortsatt problem med bedrägerier kopplade till COVID-19 även i år, nu med fokus på vaccinationer.

Kasperskys experter har identifierat flera olika typer av nätfiske som utnyttjar pandemin.

En exempel är skräppostmeddelanden som ser ut att komma från nationell sjukvård, där mottagaren erbjuds vaccination. Först uppmanas de dock fylla i en undersökning, där mottagaren måste uppge både personuppgifter och bankkortsinformation, vilket ger bedragarna full tillgång till mottagarens betalningsmedel.

Ett annat sätt som bedragarna utnyttjar är att skicka e-post som ser ut att komma från något av de stora läkemedelsföretagen som producerar COVID-19-vaccin. Mottagaren uppmanas att svara på en kort undersökning, något de belönas med en gåva för. Efter att ha svarat på undersökningen dirigeras mottagaren om till gåvosidan där de ombes fylla i personlig information och även i vissa fall betala en mindre summa för att täcka gåvans leverans, pengar som enbart tillfaller bedragarna.

– Trenden där cyberkriminella använder COVID-19 för att locka av offer personuppgifter och pengar har fortsatt även i år, säger Tatyana Shcherbakova, säkerhetsexpert på Kaspersky. Det är viktigt att komma ihåg att även om många erbjudanden ser trovärdiga ut måste mottagarna vara mycket vaksamma.

För att undvika att bli offer för nätbedrägerier rekommenderar Kaspersky:

  • Var skeptisk mot generösa erbjudanden och kampanjer
  • Verifiera att meddelandet kommer från en trovärdig källa
  • Klicka inte på länkar i suspekta e-postmeddelanden, snabbmeddelanden eller via sociala medier
  • Kontrollera att den webbplats du besöker verkligen är vad den utger sig för att vara
  • Installera en säkerhetslösning med uppdaterade databaser som innehåller information om aktuella nätfiske- och skräppostkampanjer

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>