Antalet samtal per månad till psykologitjänsten Bluecall ökade med i snitt 76 procent under perioden mars till augusti.
Ett av de samtalsämnen som samtidigt minskat mest är problem med livspusslet.
Andelen användare som angett att de vill ha hjälp att hantera livspusslet har minskat under corona, från att ligga på tredje plats bland de vanligaste samtalsämnena, till att ligga på sjätte plats, en sänkning med sex procentenheter. Även andelen som angett att de vill ha hjälp att hantera stress har halkat ned från första till andra plats.
– Med livspusslet menar vi svårigheterna som uppstår när man ska pussla ihop livets olika delar. Det kan handla om stress som kommer ur motstridiga krav på oss, ofta handlar det om svårigheter med att få ihop kraven från arbetslivet med privatlivet. Det kan också handla om att man har en tuff situation hemma och på grund av det svårt att få tid över till sig själv, eller att man har höga krav på sig inom olika områden i livet: man ska vara en bra förälder, träna, prestera på jobbet, vara social och hinna ta hand om relationen till sin partner, säger Milla Leskinen, leg psykolog och chef över psykologiavdelningen på BlueCall.
– Det är inte så konstigt att färre söker för stress och livspusslet, en av fördelarna med den rådande situationen är ju att många slipper pendla då de jobbar hemifrån, jobbresor och aktiviteter är inställda och vi har inte kunnat resa eller gå på sociala tillställningar så som vi brukar. Det är klart att det leder till mindre stress. Fler har däremot sökt för ångest och problem i relationer. Det är intressant att se hur vår data lyckas fånga vad som händer i samhället, och det som glädjer mig mest här är att det är så många som faktiskt tagit steget och sökt hjälp, men förutsättningen är att arbetsgivaren erbjuder den typen av stöd, säger Milla Leskinen.
De vanligaste skälen till terapisamtal mars-augusti:
- Relationer (21,2%)
- Stress (20,9%)
- Ångest (20,9%)
- Självförtroende/självkänsla (11,5%)
- Problemmed jobb/arbete (9,7%)
De vanligaste skälen till terapisamtal januari-februari:
- Stress (24,2%)
- Relationer (15,4%)
- Livspusslet (14,3%)
- Självförtroende/självkänsla (8,8%)
- Ångest (5,5%)