Antidepressiva ökar risken för benbrott och dödsfall hos äldre
Hem NYHETERFORSKNING Antidepressiva ökar risken för benbrott och dödsfall hos äldre

Antidepressiva ökar risken för benbrott och dödsfall hos äldre

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie visar att höftfrakturer fördubblades för äldre som använder antidepressiva.

Vad vi inte får läsa är att höftfrakturer ökar dödligheten ofantligt. 20 procent av alla som får en höftfraktur dör inom ett år. 18 000 personer i Sverige får en Antidepressiva ökar risken för benbrott och dödsfall hos äldre 2höftfraktur – det innebär 3600 dödsfall per år, varav en klar majoritet orsakas av antidepressiva.

En studie i Finland på 50 0000 personer som publicerades i International Journal of Geriatric Psychiatry, visar att risken för höftfraktur fördubblades för de som fått antidepressiva.

Fallrisken ökar ofantligt vid användning av antidepressiva medel och ju äldre man är ökar risken för benbrott vid fallolyckor, och dödsrisken är stor efter en höftfraktur.

Professor Peter Gøtzsche, chef för Nordiska Cochrane institutet i Köpenhamn har i sin bok Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse redovisat för 539 000 för tidiga dödsfall bland äldre med användningen av antidepressiva.

Hur länge skall psykiatrin få lov att ta död på folk? Under andra världskriget dödade tyska psykiatriker över 250 000 mentalpatienter och förståndshandikappade. Så gott som alla mentalsjukhus tömdes på patienter. Det väckte berättigat upprördhet när det blev känt.

Men vad händer här? Är det kemisk eutanasi? Rädda statskassan från ökade pensionsutgifter?

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>