Hem NYHETER Årets bästa chef i vård och omsorg

Årets bästa chef i vård och omsorg

Publicerat av: Redaktionen

Lena Törnfeldt, verksamhetschef rehabilitering närsjukvården i Region Östergötland, får Guldkransen 2020.

Årets bästa chef i vård och omsorg 2

Lena Törnfeldt

Det gör henne till Sveriges bästa chef inom vård och omsorg. Juryn har även utsett Guldkransens hederspris 2020 som går till Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör och Henrietta Arwin, chef för primärvården, båda i Västra Götalandsregionen. Bakom priset står Ledarna inom Vård och Omsorg, LiVO.

Juryn motiverar utnämningen av Lena Törnfeldt så här:

När coronapandemin sköljde in över Sverige visade Lena Törnfeldt prov på skicklig förmåga att snabbt ställa om. Hon hade redan personalen med sig. Genom sitt inspirerande ledarskap, är hon en omtyckt chef där hon har förmåga att skapa känsla av sammanhang och begriplighet gällande beslut, styrning, uppföljning och utveckling för såväl chefer, medarbetare som samverkanspartner.

Hon tummar aldrig på att fokus alltid måste ligga på hur värdet blir för patienten. Detta skapar förtroende och trygghet hos såväl personal som patienter. Har man redan lagt en sådan grund är man väl rustad att hantera oväntade och omvälvande händelser som i en icke-fungerande verksamhet hade kunnat få fruktansvärda följder.

– Det är jättefint att bli uppmärksammad för det jobb jag gör som chef, säger Lena Törnfeldt. Det känns också väldigt bra att jag på det här sättet kan lyfta rehabiliteringsverksamheten. Vi borde satsa mycket mer på det förebyggande arbetet i vården och där kan rehabilitering spela en större roll än idag.

Bland ett stort antal nomineringar som kommit in från landets vård- och omsorgsverksamheter har juryn även utsett två hederspristagare:

  • Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen
  • Henrietta Arwin, chef för primärvården, Västra Götalandsregionen

Guldkransen delas varje år ut till en ledare inom vård och omsorg som med små eller stora medel förändrat sin verksamhet och bidragit till en positiv utveckling för patienter/brukare och medarbetare. Syftet är att lyfta fram förebilder som inspirerar och ger kraft till nuvarande och framtida chefer inom vård och omsorg.

Årets jury består av Jessica Rönnerfors, vinnare av Guldkransen 2019 och verksamhetschef på PositivumGruppen, Cissi Elwin, chefredaktör på tidningen Chef, Aida Alvinius, docent på institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap, Försvarshögskolan, Jenny Wibacke, områdeschef inom kirurgi och gastroenterologi på Skånes Universitetssjukhus och ordförande i LiVO samt Peter Fahlström, HR-chef på God Assistans och styrelseledamot i LiVO.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>