Det är många som vill börja det nya året med en målsättning om att äta mer grönt och mindre kött, inte minst för klimatets skull.
Det vill matkasseföretaget Årstiderna hjälpa till med och startar därför 2020 med en grön utmaning. Under fem veckors tid får de som antar Gröna Utmaningen fem olika matkassar, där andelen växtbaserad energi i måltiderna successivt ökar för varje matkasse.
Successivt mer växtbaserad mat under Gröna Utmaningen
Inledningsvis får alla som antar utmaningen prova en flexitarisk matkasse som innehåller fågel, fisk och vegetariska rätter, för att sedan avancera till en pescetarisk matkasse som enbart innehåller fisk och vegetariska måltider. Därefter är det dags att prova på två helt lakto-ovo vegetariska matkassar för att avslutningsvis få en helt vegansk matkasse under utmaningens sista vecka.
Under de fem veckorna får alla som är med i utmaningen stöd och inspirerande tips via mail. Deltagarna blir också personligt uppringda av Årstidernas personal under utmaningens tredje vecka för att få stöd och råd som hjälper dem vidare i upplevelsen.
Ät mindre kött – för klimatets skull
Ett av FN:s mål som ska uppnås till år 2030 handlar om att bekämpa klimatförändringarna. Ett sätt att göra just detta är, enligt FN, att minska på köttet eftersom utsläpp från boskap står för 14,5% av alla växthusgaser. Omställningen till att äta mindre kött kan vara svår och Gröna Utmaningen blir ett inspirerande sätt att få in mer växtbaserat protein i sina måltider.
Klara Gröna Utmaningen och bli belönad
Som en extra morot får de som anmäler sig till Gröna Utmaningen en kockkniv till ett värde av 500 kronor (så långt lagret räcker) med sin första matkasse, och klarar man hela utmaningen blir man belönad med 50 % rabatt på den sista matkassen som är helt växtbaserad.