Att bevara liv är hennes största passion
Hem HÄLSA Att bevara liv är Lizelle Oosthuysen största passion

Att bevara liv är Lizelle Oosthuysen största passion

Publicerat av: Redaktionen

Lizelle Oosthuysen är en utbildad perfusionist som arbetar med Getinges kardiopulmonella lösningar och en av hennes huvuduppgifter är att stödja och driva behandling med ECMO.

Hon älskar att vara en del av att supportera liv och göra det möjligt för fler patienter att återvända hem.

När Lizelle Oosthuysen från Sydafrika började på Getinge för ungefär sex år sedan hade hon bred erfarenhet av att tillämpa extrakorporeal membranoxygenering (ECMO) och en arbetstitel som många inte är helt bekanta med – perfusionist.

– En kardiovaskulär perfusionist, eller helt enkelt en perfusionist, spelar en viktig roll som stöd för patienter under extrakorporeal cirkulation. Perfusionister ansvarar för driften av den extrakorporeala cirkulationsutrustningen, såsom hjärt-lungmaskinen, under öppen hjärtkirurgi eller andra medicinska ingrepp som kräver artificiellt stöd eller tillfällig ersättning av en patients cirkulations- och/eller andningsfunktion, såsom ECMO, berättar Lizelle.

I sitt jobb måste hon alltid ligga steget före och förutse vad patienten kan komma att behöva. När hjärtat börjar slå igen under en operation beskriver hon det första pipet på monitorn som ett fantastiskt ljud. Lizelles ansvar är inte begränsat till operationssalen. Hon vårdar även patienter som får extrakorporeal membranoxygenering på intensivvårdsavdelningen.

– Det finns ingenting mer tillfredsställande än att se en patient åka hem och veta att man har bidragit till hennes eller hans återhämtning.

På Getinge har Lizelle som mål att göra ECMO tillgängligt för fler sjukhus. I Sydafrika har hon hjälpt till att etablera ett rikstäckande samfund för ECMO och kompetenscentrum på flera sjukhus.

– Mitt fokus har varit att erbjuda kliniskt stöd och ge utbildning om Getinges Cardiohelp-enhet för att verkligen visa de kliniska fördelar och det värde som ECMO innebär. Många människors liv har supporterats under det här arbetet och det har gett så många positiva resultat.

Att bevara liv är hennes största passion

Lizelle Oosthuysen

Arbetet nära vårdpersonalen i utmanande situationer – att stå sida vid sida med dem och supportera liv – har gjort att Lizelle ser dem mer som vänner än som kunder.

– Man skapar goda relationer med dessa passionerade kirurger, perfusionister, sjuksköterskor och alla andra viktiga roller som gör allt för patienterna, varje dag. Det är tillfredsställande att få vara en del av den resan, lära av varandra och representera Getinges produkter och ett företag som jag älskar.

Lizelle var också med och satte ECMO på kartan i Namibia, på Mauritius och i Kenya.

– Vi breddade omfattningen till samtliga engelsktalande afrikanska länder där den här behandlingen gör en enorm skillnad. Vart vi än har introducerat ECMO har personalen varit genuint nöjda med att få lösningar för patienter där hoppet i stort sett varit ute.

Idag har Lizelle flyttat till Getinges Dubai-kontor för att fortsätta arbeta med kardiopulmonella lösningar. Härifrån fortsätter hon att övervaka länder där hon och hennes kollegor kan bidra till att göra skillnad genom att erbjuda kunskap och lösningar.

– Det är ett fantastiskt jobb att få fokusera på att utveckla behandlingar och supportera liv tillsammans med begåvade människor. Det finns fortfarande många luckor att fylla – många patienter ute i världen som desperat behöver oss.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>