Blodcancerfonden vill förbättra vårdkvaliteten genom forskningsstipendier
Hem NYHETERCANCERVÅRD Blodcancerfonden vill förbättra vårdkvaliteten genom forskningsstipendier samt rese- och utbildningsstipendier

Blodcancerfonden vill förbättra vårdkvaliteten genom forskningsstipendier samt rese- och utbildningsstipendier

Publicerat av: Redaktionen

Blodcancerfonden delar årligen ut forskningsstipendier samt rese- och utbildningsstipendier till personal, verksam inom området hematologi.

Nu är det hög tid att söka årets stipendier.

– Det är mycket viktigt att vi har en så effektiv, god och rättvis behandling, vård och rehabilitering som möjligt i hela landet.

Det ska inte spela någon roll var man bor, betonar Lise-lott Eriksson Blodcancerförbundet.

15 oktober är sista ansökningsdag för att söka årets stipendier från Blodcancerfonden och stipendierna är till för att förbättra vården och forskningen inom hematologi. Hematologi är den gren av den medicinska vetenskapen, som handlar om fysiologi och sjukdomar i blodet samt de blodbildande och lymfatiska systemen.

Måste bemötas med kompetens och empati

Lise-lott Eriksson är operativ ordförande för Blodcancerförbundet och president/ordförande för den europeiska paraplyorganisationen för blodsjukdomen myelom, Myeloma Patient Europe (MPE). Hon betonar att den som drabbats av en allvarlig blodsjukdom ska fortsätta att ha en så bra livskvalitet som möjligt under och efter behandlingsperioden. Forskningen som vi finansierar, avser utvecklingsarbete som syftar till förbättring av vårdens kvalitet och patienternas livskvalitet.

– Grunden är att den som drabbas och personens närstående, ska bemötas professionellt och empatiskt av vårdpersonalen. Man ska känna sig väl omhändertagen så gott det går i en svår situation.

Snabbt få rätt behandling

– Det är också mycket viktigt att alla blod- och blodcancersjuka snabbt får rätt diagnos. Vi vet att prognos och livskvalitet förbättras oerhört om rätt patient får tillgång till rätt behandling i rätt tid, säger Lise-lott Eriksson och fortsätter:

– Därför ska patienten erbjudas en så effektiv, god och rättvis behandling, vård och rehabilitering som möjligt, oberoende var personen bor, betonar Lise-lott Eriksson. Detta är inte ett orimligt krav, utan en självklarhet i ett välfärdsland som Sverige.

Förbättra vård- och livskvalitet

Blodcancerfonden delar årligen ut forskningsstipendier till personer verksamma inom området hematologi. Forskningen som vi finansierar avser utvecklingsarbete som syftar till förbättring av vårdens kvalitet och patienternas livskvalitet. Medel från Blodcancerfonden har tidigare möjliggjort finansiering av många olika typer av projekt, såsom forskning inom omvårdnad, grundforskning, translationell forskning samt kliniska studier inom blodcancerområdet.

Samarbete med patientpanelen

För årets utdelningsprocess lägger vi mycket stor vikt vid den populärvetenskapliga sammanfattningen av forskningsprojektet, som på ett utförligt men lättillgängligt sätt ska beskriva syftet med projektet samt vilken patientnytta som projektet förväntas leda till. Samtliga projektet som beviljas anslag kommer att tilldelas en patientrepresentant från projektet Patientpanelen som ska samarbeta med forskarna under projektets gång.

Blodcancerfonden vill förbättra vårdkvaliteten genom forskningsstipendier

– Det är mycket viktigt att alla med en allvarlig blodsjukdom snabbt får rätt diagnos. Prognos och livskvalitet förbättras oerhört om rätt patient får tillgång till rätt behandling i rätt tid, säger Lise-lott Eriksson, Blodcancerförbundets ordförande

Nödvändig information på hemsida

Patientrepresentanterna kommer bland annat även att delta vid prioritering av vilka forskningsansökningar som ska beviljas finansiering. Därför ber vi nu sökande att lägga ett stort fokus på att projektets populärvetenskapliga sammanfattning är lätt att förstå, då den utgör det främsta underlaget för patientrepresentanternas granskning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>