Att prata om ohälsa är positivt
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Att prata om ohälsa är positivt

Att prata om ohälsa är positivt

Publicerat av: Redaktionen

Sjukskrivningarna ligger fortsatt på en hög nivå. Mest oroande är långa sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa.

Att prata om ohälsa är positivt 1

Kristina Ström Olsson hälsostrateg Länsförsäkringar

En undersökning från Länsförsäkringar visar att åtta av tio svenskar anser att förståelsen för sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa är större än för tio år sedan. Att prata om psykisk ohälsa anser de flesta vara en viktig anledning till att den upplevs som mindre skamfylld.

Samhällets förståelse för sjukskrivningar idag upplevs ha ändrats jämfört med för tio år sedan. 78 procent av svenskarna anser det – motsvarande siffra för fysisk ohälsa är 62 procent.

Att vi pratar mer om psykisk ohälsa idag upplevs vara den orsaken flest uppger. Hela 73 procent anser att vi har ökad kommunikation att tacka för att psykisk ohälsa är mer accepterad i dag, och 54 procent anser att detsamma gäller för fysisk ohälsa.

– Det kan ju låta väl enkelt att säga att det allra viktigaste är att vi vågar prata om ohälsa, men nu visar undersökningen att det är viktigare än man kan tro. Man upplever att ohälsan blir mer accepterad ju mer man pratar om den. Om vi kan prata om saker som skaver eller att vi inte alls mår bra, underlättar det för ens närmaste hemma och på jobbet att kunna agera om det behövs. Ibland är också ”att lätta sitt hjärta” en nyckel till att ställa om till ett mer balanserat liv. Det är ett också ett viktigt verktyg för att få till en god arbetsmiljö. Det är ju välmåendet och friskfaktorerna vi alla vill komma fram till säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar.

Tips för att främja en hälsosam arbetsplats

  • Skapa ett gott arbetsklimat genom ett rättvist och stödjande ledarskap med öppen kommunikation.
  • Arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna.
  • Ha nolltolerans när det gäller kränkningar och mobbning.
  • Ha återkommande medarbetarsamtal med närmaste chef
  • Kommunicera! Både arbetsgivare och medarbetare har ett ansvar att bidra till en fungerande och god arbetsmiljö.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>