Hem NYHETERCANCERVÅRD Banbrytande studie inom cancerdiagnostik inledd i Södertälje

Banbrytande studie inom cancerdiagnostik inledd i Södertälje

Publicerat av: Redaktionen

Kan ett enkelt blodprov hjälpa läkarna i sökandet efter svårupptäckta cancertumörer?

Banbrytande studie inom cancerdiagnostik inledd i Södertälje 3Den frågan kan snart få sitt svar i en banbrytande studie vid Diagnostiskt Centrum på Södertälje sjukhus. I dag analyserades de första patienterna.

Studien genomförs av RCC – Regionalt Cancercenter Stockholm Gotland – i samarbete med iCellate Medical – ett svenskt medtech-bolag med koppling till Karolinska Institutet i Solna.

Initiativtagarnas förhoppning är att med blodprov och avancerad sekvenseringsteknik hjälpa patienter som traditionellt sett varit svåra att diagnosticera med att få en snabb och precis behandling.

”Det är mycket glädjande att vi kan starta detta initiativ för att stärka klinisk cancerforskning inom fältet för tidig upptäckt. Vetenskapliga framsteg kommer snabbt till nytta för både cancerpatienter och sjukvården som helhet” säger Charlotta Sävblom, MD, PhD, ansvarig för att bygga upp modellen för diagnostiska centra i Sverige och verksamhetsutvecklare för tidig cancerupptäckt vid RCC Stockholm Gotland.

Studien består av två viktiga patientgrupper: Patienter som har spridd cancer med okänd primärtumör (CUP-patienter) och patienter som har allvarliga, ospecifika symptom där cancer hittills inte kunnat uteslutas.

Hos CUP-patienter, c:a 10% av samtliga nya cancerdiagnoser, är den primära tumören svår att fastställa trots grundliga undersökningar. Eftersom gällande vårdprogram till stor del bygger på kunskap om biologin hos den primära tumören, blir det då också svårare att bestämma vilken som är den bästa behandlingsmetoden.

Studien genomförs med teknik som tagits fram av iCellate och som kan lokalisera tumörceller eller tumörfragment genom ett blodprov. Christer Ericsson, medgrundare och CSO på iCellate, är glad att tekniken nu kommer patienter till nytta.

”De patienter som berörs av det här har länge blivit runtskickade i sjukvårdssystemet eftersom varje cancertyp utvärderas individuellt. Förhoppningsvis ska det inte behöva vara så i framtiden”, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>