Barnintensiven på Akademiska öppen igen
Hem NYHETER Barnintensiven på Akademiska öppen igen

Barnintensiven på Akademiska öppen igen

Publicerat av: Redaktionen

Akademiska sjukhusets intensivvårdsavdelning för barn har återöppnats.

Barnintensiven på Akademiska öppen igen 1

Barnintensiven på Akademiska har öppnats igen. På bilden syns från vänster: Rainer Dörenberg, Niklas Klintberg och Zara Olsson.

I somras fick avdelningen hålla stängt under fyra veckor på grund av personalbrist, men nu har bemanningsfrågan löst sig. Till en början har avdelningen två vårdplatser, men planen är att kunna vårda fem barn vid årsskiftet.

– Det känns fantastiskt bra att verksamheten är igång igen. Att barnen samlas på ett ställe och kan vårdas av ett team med rätt kompetens för barns specifika behov är en klar fördel både för vårdkvaliteten och berörd personal. Barnintensiven är dessutom en förutsättning för den högspecialiserade barnsjukvården på Akademiska, säger Suzanne Odeberg Wernerman, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård.

På avdelningen vårdas svårt sjuka barn framförallt efter stora operationer, vid svåra infektioner, exempelvis blodförgiftning, och barn med hjärt-lungproblem.

Återöppnandet menar hon mycket handlar om att man både lyckats nyrekrytera och återrekrytera personer som slutat. Detta hänger i sin tur samman med en organisationsförändring. Inom verksamhetsområde anestesi, operation och intensivvård (AnOpIVA) har en särskild barnsektion med tydligt ledarskap bildats.

Enligt Rainer Dörenberg, chef för den nya barnsektionen, blir det nu lättare att utnyttja kompetensen effektivt:

– Vi har ett tätare samarbete med barnsjukhuset, inte minst neonatalavdelningen, men även barnakuten kring frågor om omhändertagande, rutiner, utrustning och gemensam kompetensutveckling för all personal som tar hand om svårt sjuka barn.

Att vårda barn inom intensivvård är mycket personalkrävande eftersom barnen kräver täta insatser och uppsyn dygnet runt. På nationell nivå råder brist på barnintensivvårdssplatser. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns totalt 25 platser, men alla sjukhusen behöver hjälpas åt i vården av de svårast sjuka barnen.

På Akademiska sjukhuset inrättades en barnintensivvårdsavdelning 2012. Innan dess vårdades svårt sjuka, intensivvårdskrävande barn upp till tre månader på neonatalavdelningen medan barn över sex månader vårdades inom centralintensiven. Det var för att fylla glappet däremellan som avdelningen startade. I samband med att bemanningsläget försvårades i våras tvingades man stänga vissa helger. I somras var avdelningen stängd under fyra veckor då barnen vårdades på andra enheter på Akademiska eller andra sjukhus. Nu är planen att inom några veckor ha 3-4 vårdplatser öppna och till årsskiftet fem platser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>