Bättre och mer detaljerade undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset med kombinerad superkamera
Hem NYHETER Bättre och mer detaljerade undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset med kombinerad superkamera

Bättre och mer detaljerade undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset med kombinerad superkamera

Publicerat av: Redaktionen

Med den nya PET/MR-kameran blir Karolinska Universitetssjukhuset tredje sjukhus i Sverige att erbjuda denna teknik.

Bättre och mer detaljerade undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset med kombinerad superkamera 2PET/MR-kameran, som ger bättre vävnadsdistinktion och mer detaljerad visualisering, kommer att användas både inom vård och forskning.

PET/MR-kameran ger en stor mängd anatomisk och funktionell information – i en och samma undersökning av cancer, hjärt-kärlsjukdom, generella ämnesomsättningsrubbningar eller neurologiska skador. Den höga precisionen, att visa exakt var tumören eller sjuka nervbanor sitter, kan också göras med mindre stråldos än tidigare var möjligt.

Traditionell PET-teknik innebär att spårsubstans injiceras i patienten som sedan undersöks med hjälp av skiktröntgen (PET/Datortomografi). Med den kombinerade PET/MR-kameran kan den injicerade spårsubstansen visualiseras betydligt mer detaljerat i kroppens vävnader.

Bättre och mer detaljerade undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset med kombinerad superkamera 3

Lennart Blomqvist, professor och FoU-chef inom Bild och Funktion, foto Stefan Zimmerman

– Vi får en bättre möjlighet till vävnadsdistinktion och en bättre uppfattning om var cancern finns och svarar på behandling, säger Lennart Blomqvist, professor och FoU-chef inom Bild och Funktion.

PET/MR-kameran ska användas kliniskt till cirka 40 procent, och till övriga 60 procent för forskning, framför allt för avancerad utvärdering av nya behandlingsmetoder. Utrustningen är också ett exempel på ett brett kompetenssamarbete inom Bild och Funktion.

– Den blir den naturliga länken mellan sjukhuset och forskningen, juvelen i kronan, säger Lennart Blomqvist.

De patienter som kommer att kunna remitteras till PET/MR-kameran är dels unga individer som förväntas behöva upprepade, avancerade undersökningar under lång tid och där särskild hänsyn till stråldos behöver tas. Det kan även handla om speciella frågeställningar som komplicerade cancerfall, hjärt- och kärlsjukdomar samt sjukdomar i hjärnan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>