Blodcancerförbundets ordförande är nyvald president för Myeloma Patient Europe, MPE
Hem NYHETERCANCERVÅRD Blodcancerförbundets ordförande är nyvald president för Myeloma Patient Europe

Blodcancerförbundets ordförande är nyvald president för Myeloma Patient Europe

Publicerat av: Redaktionen

Blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson har blivit vald och utnämnd till president för den internationella paraplyorganisation MPE, Myeloma Patient Europe.

– Det känns naturligtvis mycket hedrande att få leda denna professionella organisation, säger Lise-lott Eriksson.

– Vi har bedrivit ett tålmodigt intressepolitiskt påverkansarbete, som märks även internationellt.

Och det är klart att denna utnämning ger mig en ännu större tyngd i mina uttalanden som patientföreträdare framöver, säger Lise-lott Eriksson ordförande i Blodcancerförbnundet och nu också för MPE.

MPE är en paraplyorganisation och nätverk för patientorganisation i Europa som är verksamma inom myelomområdet (cancer i benmärgen) och har för närvarande 48 medlemsorganisationer i 31 länder. Lise-lott Eriksson blev invald i styrelsen för MPE för tre år sedan och att hon nu också fått förtroendet att leda deras arbete som president framöver, tror hon beror på sitt och Blodcancerförbundets intressepolitiska påverkansarbete.

Patientinvolveringen framgångsnyckeln

Det handlar om arbete för patientinvolvering inom forskning och kliniska studier samt patienters förbättrade tillgång till nya innovativa läkemedel. Utnämningen ägde rum på MPE:s stora årliga konferens som genomfördes i Amsterdam 2-3 juli 2022.

– Vi har bedrivit ett långvarigt, tålmodigt och framgångsrikt intressepolitiskt påverkansarbete inom bland annat myelomområdet som märks nationellt och nu även internationellt. Och det är klart att denna utnämning ger mig en större tyngd i mina uttalanden som patientföreträdare och ordförande även för Blodcancerförbundet framöver, tror Lise-lott Eriksson och fortsätter:

Organisation med gott rykte

Blodcancerförbundet är medlem i MPE, Myeloma Patient Europé, som har ett mycket gott rykte internationellt.
MPE:s medarbetare består av ett team på cirka tio mycket engagerade medarbetare. MPE arbetar framgångsrikt med patientinvolvering i forskning, kliniska studier och HTA-processer.

– De stärker myelompatientens röst i Europa och på internationell nivå för att förbättra tillgången till bästa möjliga behandling för den enskilde patienten, säger Lise-lott Eriksson och fortsätter:
-Det är absolut nödvändiga att framtidens patienter med blodcancer ska få tillgång till de mest effektiva behandlingarna för bästa livskvalitet. Det handlar om att rätt patient ska få rätt behandling i rätt tid, säger Lise-lott Eriksson.

HTA, health technology assessment, är ett globalt använt begrepp för utvärdering av metoder, vård- och teknikrelaterade processer, procedurer och tillämpningar inom hälso- och sjukvården, med syfte att säkra god kvalitet och kostnadseffektivitet.

Myelom största medlemsgruppen

Myelom är den största diagnosmedlemsgruppen i Blodcancerförbundet och det gör att det är helt naturligt att hennes engagemang nu också blir som ordförande/president för MPE.

-Vi arbetar med samma frågeställningar både nationellt och internationellt för att påverka beslutsfattare att göra vården mer rättvis i framtiden. Att framöver tydligare kunna väva in ett internationellt perspektiv på vårt arbete, kommer att stärka oss i Blodcancerförbundet, hävdar ordförande Lise-lott Eriksson, som tillägger:

Blodcancerförbundets ordförande är nyvald president för Myeloma Patient Europe, MPE

– Vi har bedrivit ett tålmodigt intressepolitiskt påverkansarbete, som märks även internationellt. Och det är klart att denna utnämning ger mig en ännu större tyngd som patientföreträdare framöver, säger Lise-lott Eriksson Blodcancerförbundet.

-Utnämningen av mig som president för MPE, betyder mycket också för våra systerorganisationer Norden. Det är viktigt att Skandinavien får en plats på kartan. Vi har så mycket gemensamt, säger Lise-lott Eriksson.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>