Strandbacka Medical tar in kapital och rustar inför utveckling av verktyg för att bedöma patienter med buksmärta
Hem NYHETERE-HÄLSA Strandbacka Medical tar nu in kapital och rustar inför utveckling av verktyg för att bedöma patienter med buksmärta

Strandbacka Medical tar nu in kapital och rustar inför utveckling av verktyg för att bedöma patienter med buksmärta

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska Startupbolaget inom Health-tech, Strandbacka Medical, har under våren tagit in kapital i form av en genomförd nyemssion samt ett stöd i Vinnovas utlysning Innovativa Startups.

Detta möjliggör det fortsatta arbetet med utveckling och regulatorisk utredning kring instrumentet PERIsign och utgör också ett kvitto på idéns bärkraftighet och relevans.

Instrumentet som utvecklats hjälper läkare att göra en säkrare, snabbare bedömning av patienter med buksmärta.

Bolaget, som bl.a GU Ventures har investerat i och som ingår i inkubatorverksamheten, är grundat av Andreas Jonsson, överläkare i kirurgi vid Hallands sjukhus och disputerad vid Sahlgrenska Akademien vid Göteborgs universitet. Idén föddes under en diskussion på kliniken om problemet med att bedöma patienter med buksmärta – där allt för många patienter blir inlagda i onödan, får vänta för länge på akuten och att för många obehövliga röntgenundersökningar genomförs.

Andreas fick idén att skapa ett instrument som objektivt, effektivt och utan obehag för patienten bedömer om patienten med buksmärta har en allvarlig bukåkomma som kräver inneliggande vård eller inte, vilket skulle effektivisera vården, bidra till bättre diagnostik och spara kostnader. Teamet består för närvarande av Andreas och Ingrid Jonsson, grundare till bolaget. Flera seniora rådgivare och en mycket aktiv och kompetent styrelse är också engagerade i bolaget.

Emissionen som tillförde bolaget 5.75 milj SEK säkerställer nu det fortsatta arbetet med utveckling och regulatorisk utredning kring PERIsign. Investerarna är delvis knuta till GU Ventures och GOKAP Invest, därutöver verkar investerarna från lokala sammansättningar i Halland med anknytning dels till näringslivet men också Halmstad Högskola.

  • ” Det är tryggt att veta att vi nu har förutsättningar att fortsätta produktutveckling och regulatoriskt arbete enligt plan och ta oss allt närmare vårt första stora mål – en klinisk prövning under 2023. Emissionen övertecknades och det fanns fler intressenter vilket förstås är väldigt roligt och smickrande men också ett bevis på att det finns ett behov av vår produkt och att investerarna tror på vårt bolag”, säger Andreas Jonsson.

Produkten PERIsign, som i sin första prototyp tagits fram tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola, känner av potentialskillnaden i bukväggens muskellager. På detta sätt kan man objektivt visualisera om patienten har ett ofrivilligt muskelförsvar då PERIsign provocerar bukväggen. PERIsign kan därför mycket exakt och tidigt påvisa patientens ofrivilliga muskelförsvar jämfört med kirurgens fingrar. Det krävs mycket lång erfarenhet för att manuellt kunna påvisa ofrivilligt muskelförsvar med fingrarna. Det ofrivilliga muskelförsvaret är ett tydligt tecken på bukhinneinflammation, något som sker i samband med allvarlig bukåkomma, så som blindtarmsinflammation, brustet magsår etc. Man kan jämföra detta med vad EKG gör för en patient med bröstsmärta. Inom några minuter har personalen undersökt patienten som har ont i brösten och en doktor kan mycket snabbt avgöra om bröstsmärtan beror på en akut allvarlig sjukdom och kräver omedelbart omhändertagande. PERIsign gör samma sak, fast för patienter med ont i magen.

  • ”Framtiden är ljus! Vi vet av marknadsundersökningar och intervjuer med kliniker över hela landet att PERIsign har en stor potential och fyller ett hålrum i bedömningen av patienter med buksmärta. Alla som varit på en akutmottagning vet att det tar väldigt lång tid innan man träffar en doktor med tillräcklig kompetens för att kunna göra en säker bedömning. Med PERIsign kan man mycket snabbt avgöra om patienten kräver inneliggande vård eller inte. Därutöver finns det flera applikationer inom sjukvården där PERIsign kommer göra nytta!”, säger Andreas Jonsson.

Strandbacka Medical tar in kapital och rustar inför utveckling av verktyg för att bedöma patienter med buksmärtaHelena Ströberg, affärsutvecklare GU Ventures kommenterar;

  • ”Strandbacka Medical är ett spännande bolag med en produkt som bedöms ha stor potential och som möter ett behov av objektiva bedömningar på patienter med akuta buksmärtor. Användandet av produkten PERIsign kan leda till att patienter får en effektivare och mindre tidskrävande vistelse på vårdinrättningen.”

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>