Idag meddelade regeringen att man förbereder två undantag i restriktionen av folksamlingar med max 50 deltagare vilket är ett steg i rätt riktning.
Förslagen riktar sig mot publikverksamheter och kultur- och idrottsminister Amanda Lind motiverar undantagen med att ”kulturen och idrotten måste finnas kvar när den här krisen är över”.
Mässbranschen – som de facto samlar alla Sveriges branscher och näringar – har dock helt lämnats utanför.
Den svenska mässbranschen är sedan i mars, precis som kultur- och idrottslivet, lamslagen och många företag som är beroende av verksamheten har redan gått under eller är på väg att slås ut.
Mässbranschens fyra största aktörer med verksamhet i egen regi vädjar nu om en chans att få visa på att kapacitet finns för att öppna upp för säkra mötesplatser.
– Idag kom det äntligen någon form av indikation på att regeringen ser över de trubbiga restriktioner som hittills lamslagit såväl kultur- och idrottsvärlden liksom stora delar av näringslivet. Nu behöver vår representant, Näringsminister Ibrahim Baylan, komma med besked om framtiden för motorn i svenskt näringsliv – nämligen mötesbranschen, säger Christian Clemens, vd på Stockholmsmässan.
– Alla som är verksamma inom mötesbranschen har full respekt för att individens och samhällets säkerhet går först. Vi hade dock hoppats på ett betydligt mer pragmatiskt besked, där fokus ligger på hur väl man kan implementera och upprätthålla säkerhetsåtgärder, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers. Nu måste vi få ett snabbt svar om lättnader, annars blir även 2021 drabbat och det vore ödesdigert.
Stockholmsmässan, Svenska Mässan Gothia Towers, Easyfairs och Elmia AB driver Sveriges största mässanläggningar, samtliga med verksamheter i egen regi vilket gör att man kan styra besökarflöden och upprätthålla säkerhetsföreskrifter och rutiner för att undvika smittspridning. Utifrån utökade säkerhetsrutiner tillåter de flesta länder i Europa idag genomförandet av mässor eller har satt ett datum för när det är tillåtet att åter öppna upp verksamheten. I ett nära samarbete med berörda myndigheter har man enats om vilka rutiner som krävs för att minimera risken för virusspridning.
– Med stora ytor, bästa möjliga vidtagna säkerhetsåtgärder och fastställda flödeskoncept redo, finns utmärkta förutsättningar att på ett tryggt sätt återigen få fart på Sveriges bredaste marknadsplatser som genererar affärer, skapar arbetstillfällen och bygger relationer över näringslivs- och samhällsgränserna, säger Joachim Warnberg, vd, Easyfairs Nordic.
Arrangörer, branschförbund, utställare och besökare behöver ett besked om tydliga och logiska förutsättningar och ett snabbt beslut om möjligt öppningsdatum, precis som de allra flesta andra länder i Europa redan fått.
– Mässor har långa ledtider. Genom ett snabbt besked om datum då mässor kan öppna upp räddas en central näringskedja innefattande försäljning, innovationer, affärsutveckling samt alla de besöksnäringseffekter som mötesbranschen genererar. Vi har en stark önskan om att delta i remissarbetet för att skapa bästa möjliga förutsättningar för svenskt näringsliv i rådande läge, avslutar Lotta Frenssen, vd Elmia AB.
Carin Kindbom vd och koncernchef Svenska Mässan Gothia Towers
Christian Clemens vd Stockholmsmässan
Joachim Warnberg vd Easyfairs Nordic
Lotta Frenssen vd Elmia AB