Brittiskt exempel kan ge kroniskt sjuka svenskar större inflytande över sin vård
Hem HÄLSA Brittiskt exempel kan ge kroniskt sjuka svenskar större inflytande över sin vård

Brittiskt exempel kan ge kroniskt sjuka svenskar större inflytande över sin vård

Publicerat av: Redaktionen

Coordinate My Care (CMC) har utvecklats av National Health Service i Storbritannien för att ge människor med kroniska eller livshotande sjukdomar en möjlighet att skapa en personlig vårdplan för akuta situationer.

På ett seminarium under Almedalsveckan den 6 juli diskuterar svenska sjukvårdspolitiker och vårdgivare, inbjudna av InterSystems, hur vi kan använda exemplet i den svenska vården.

I Sverige saknar många landsting och regioner ett sätt att samla viktig information och önskemål från patienter inför akuta vårdsituationer, där de kan ha svårigheter att uttrycka sin vilja. Det Coordinate My Carehandlar exempelvis om patienters önskan att dö hemma eller att avstå från hjärt- och lungräddning. I Londons sjukvårdsvårdsorganisation, med en befolkning som motsvarar Sveriges, har man löst problemet genom det delade vårddokumentet Coordinate My Care.

Coordinate My Care, byggt på mjukvara från InterSystems, har på ett unikt sätt kunnat kringgå de organisatoriska hindren mellan specialistvård, primärvård och äldrevård. Genom att informationen finns tillgänglig för alla berörda vårdgivare dygnet runt, inklusive ambulanssjukvårdare och omvårdnadspersonal, kan patientens önskemål om hur och var de vill behandlas tillgodoses.

– Coordinate My Care har prövats med framgång i Londons komplexa sjukvårdsorganisation och är en unik möjlighet att tillvarata patientens önskemål i akuta situationer. Vi saknar idag en motsvarighet i den svenska sjukvården, men delar problemet att få tillgång till rätt information i rätt tid, säger Håkan Nordgren, senior medicinsk rådgivare, InterSystems.

Vårdplanen i Coordinate My Care innehåller information om patientens diagnoser, viktiga kontaktuppgifter, omsorgsgivare och läkare samt önskemål om behandling. Planen tas fram av patienten tillsammans med sköterska eller läkare och kan sedan delas med berörda vårdgivare. Den går att läsa och uppdatera dygnet runt av både vårdpersonal och patienter. Det möjliggör effektivare och individanpassad vård.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>