Coala Life reser 92 miljoner kronor i expansionskapital inför etablering på USA-marknaden
Hem NYHETER Coala Life reser 92 miljoner kronor i expansionskapital inför etablering på USA-marknaden

Coala Life reser 92 miljoner kronor i expansionskapital inför etablering på USA-marknaden

Publicerat av: Redaktionen

Coala Life har idag rest 92 miljoner kronor i expansionskapital från svenska institutionella och privata investerare.

Coala Life reser 92 miljoner kronor i expansionskapital inför etablering på USA-marknaden 1

Fr.v. Anders Nyrén (aktieägare och styrelsemedlem), Philip Siberg (VD och medgrundare) och Larry Leksell (aktieägare).

Kapitalet är avsett för att accelerera kommersialiseringen och etablera bolaget på den amerikanska marknaden. Bland investerarna ingår bland annat 20 North Street, Anders Nyrén, Larry Leksell och ledande befattningshavare i bolaget.

Det svenska medicinteknikföretaget Coala Life, pionjären inom digital hjärtdiagnostik och individcentrerade medicinska innovationer, har idag rest tillväxtkapital från ett 40-tal svenska institutionella och privata investerare.

Kapitalet är avsett för att accelerera kommersialiseringen och etablera bolaget på den amerikanska marknaden – som ett led i att bolaget nyligen erhöll ett 510(k) godkännande av det amerikanska läkemedelsverket FDA.

”Nu tar vi klivet ut i världen och gör Sveriges största digitala satsning någonsin för hjärtat. Vi skall göra det möjligt för alla att med lika villkor att kunna följa sitt hjärta för att förutspå och förhindra hjärtsjukdomar. På vägen dit skall vi avlasta vården, bidra till att eliminera vårdköer och generera data som är till gagn för forskningen mot världens främsta folksjukdom.”, kommenterar Philip Siberg, VD för Coala Life.

Över 100 miljoner amerikaner är drabbade av högt blodtryck, en riskfaktor som ökar risken för förmaksflimmer och att drabbas av stroke. Nästan 10% av alla amerikaner över 65 år beräknas vara drabbade av förmaksflimmer och ännu fler av andra hjärtrytmrubbningar, många utan att veta om det. Hjärtrytmrubbningar och förmaksflimmer upptäcks och diagnostiseras med EKG.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA driver aktivt på införandet av digital hälsa i det amerikanska samhället vilket har varit pådrivare till att den amerikanska marknaden för utredning av hjärtrytmrubbningar uppskattades år 2017 uppgå till ett värde av 20 miljarder kronor .

Coala Life har utvecklat och lanserat en portfölj av mångfaldigt prisbelönade innovationer för EKG-analys och auskultation av hjärtat på distans. Coala Heart Monitor och Coala Heart Monitor Pro möjliggör patient- och användarcentrerade hjärtutredningar – baserat på smarta algoritmer, klister-fria integrerade sensorer och utan begränsningar i tid och plats. Coala Lifes produkter marknadsförs både direkt mot konsument och mot den professionella vården, med påvisad avlastning och ekonomisk fördel. Strax under 200 vårdgivare är idag anslutna till Coala Lifes plattform och drygt en halv miljon EKG-analyser har genomförts med systemet.

Ny svensk forskning (Carnlöf et al.) har visat att Coala Heart Monitor leder till minskad oro och förbättrad livskvalitet hos kvinnor som upplever hjärtklappning. Studier har vidare visat (Olsson et al.) hur Coalas patentsökta analysmetod med p-vågsdetektion avsevärt ökar träffsäkerheten för att hitta förmaksflimmer och samtidigt minska andelen falskt positiva indikationer med nästan en faktor tre jämfört med enkel tum-EKG. Resultaten är betydelsefulla för att inte belasta vården i onödan med felaktig överdiagnostik och leda till onödig oro hos individen.

Bakom Coala Life står en rad ledande entreprenörer och investerare inom Life Science-branschen. Styrelsen leds av Liselott Kilaas, tidigare bland annat VD och koncernchef för Aleris. Övriga ledamöter är Anders Nyrén, Sören Olofsson, Ebba Fåhraeus och Johanna Öberg. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm och utvecklingskontor i Uppsala.

Carnegie Investment Bank AB har agerat finansiell rådgivare och Setterwalls Advokatbyrå AB har varit legal rådgivare i samband med finansieringen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>