Covid-19 kan vara en luftburen smitta i sjukhus och andra inomhusmiljöer
Hem COVID-19 Covid-19 kan vara en luftburen smitta inom sjukhus och andra inomhusmiljöer

Covid-19 kan vara en luftburen smitta inom sjukhus och andra inomhusmiljöer

Publicerat av: Redaktionen

Det har funnits bristande kunskap, och delade meningar, om huruvida covid-19 kan vara en luftburen smitta.

Nu har en svensk studie för första gången påvisat aktivt SARS-CoV-2 i luft.

Infektionsdugliga virus återfanns i luft i vårdrum med covid-19-patienter, på avstånd som utesluter droppsmitta. Forskarna ser detta som ett starkt stöd för att viruset även kan smitta via aerosoler, dvs. partiklar som svävar fritt i luften, och menar att smittskyddsrutiner måste anpassas till detta.

Studien genomfördes på infektionsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala under den andra covid-19-vågen, inom ett samarbete mellan Antonio Rothfuchs (Karolinska Institutet), Erik Salaneck (Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset) och Klas Udekwu (Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet). Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Indoor Air.

– Vår studie är ett viktigt bidrag till den växande mängden vetenskapliga belägg för att aerosoler, dvs. små partiklar som svävar i luften, är en viktig komponent i spridningen av SARS-CoV-2 i framför allt inomhusmiljöer. Aerosoler kan förbli luftburna under lång tid och färdas långa sträckor med luftströmmar om de inte aktivt avlägsnas genom filtrering. Bekräftandet av denna spridningsväg förtjänar omedelbar uppmärksamhet, då konsekvenserna för smittskyddsarbete och förebyggande åtgärder i vårdmiljöer och bebyggda miljöer är betydande, säger de forskare som har ansvarat för studien.

Spridning av viruset SARS-CoV-2 anses i första hand ske vid nära kontakter mellan personer genom droppar av varierande storlek från luftvägarna. Vissa droppar faller snabbt ned på marken medan mindre droppar rör sig längre i luften. Rekommendationer om säkra avstånd på t.ex. två meter bygger på risken för sådan s.k. droppsmitta. Kunskapen om hur viruset sprids är dock ofullständig, och särskilt stor har osäkerheten varit om smitta även kan spridas via aerosoler. Därför är det viktigt med studier som undersöker om det finns virus i luft och om de har kvar sin infektionsförmåga.

Vid provtagningen av luften i vårdrum på Akademiska sjukhuset använde forskarna egenhändigt utvecklade elektrostatiska luftinsamlare som placerades minst två meter från covid-19-patienter. Prover samlades också in från angränsade förrum. Aktivt SARS-CoV-2-virus kunde påvisas i såväl vårdrum som förrum.

Covid-19 kan vara en luftburen smitta i sjukhus och andra inomhusmiljöer

– Tidigare studier har inte lyckats påvisa infektionsdugliga SARS-CoV-2 från luften. Att vi med vår utrustning kunde isolera infektionsdugliga SARS-CoV-2 från luften är ett viktigt bevis för coronavirusets förmåga att smitta via aerosoler, säger Antonio Rothfuchs.

Prover togs också på ytor i rummet, både i anslutning till sjuksängar och på längre avstånd. Virus kunde påvisas även på ytor i ventilationskanalerna, men huruvida de fortfarande var aktiva undersöktes inte i denna studie.

– Ett viktigt nästa steg är att undersöka hur aerosoler som innehåller viruset bildas, t.ex. genom hosta, nysningar eller andra utandningsmanövrar. Ett annat är att undersöka om virus som har avsatts på ytor även kan spridas därifrån i aerosolform, säger Klas Udekwu.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>