Blodomloppet gör nu comeback efter två år av digitala lopp under pandemin.
Loppet arrangeras dessutom i år på den internationella blodgivardagen den 14 juni.
Då samlas tusentals motionärer på Djurgården i Stockholm för att tillsammans med sina kollegor eller kompisar ta sig runt en fem- eller tio-kilometersbana. Efter loppet är det populärt att fira med en picknick på de gröna ängarna vid Djurgårdsbrunn. Något som blivit tradition för många stockholmare. Syftet är att uppmärksamma den viktiga blodgivningen i Sverige, samtidigt som de själva tränar för att må bättre och bli starkare. Blodomloppet i Stockholm äger rum på tisdag och onsdag den 14-15 juni och arrangeras av Lidingöloppet.
– För många är Blodomloppet en traditionsenlig våravslutning där de samlar sina kollegor eller kompisar för trevlig gemenskap, teambuilding och som start på sommaren. Många är också med och springer för det goda syftet med att hjälpa till att rädda liv på arbetstid. Dessutom bjuder vi alla lag med minst fem personer på picknick, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för Blodomloppet Stockholms arrangör Lidingöloppet.
Livsviktiga rutiner
Covid-19-pandemin har gjort det ännu mer centralt att locka blodgivare än någonsin tidigare. Fler människor behöver bidra till att vi svenskar ska få en säker blodtillgång. Speciellt nu när de långa vårdköerna ska betas av.
– Många stockholmare har under covid-19-pandemin tvingats göra uppehåll i sina goda vanor. Både i fråga om vardagsmotion och blodgivning. Med årets Blodomlopp vill vi därför inspirera till att börja om med båda dessa livsviktiga rutiner, till förmån för ett friskare Stockholm, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för Blodomloppet Stockholms arrangör Lidingöloppet.
Mening och gemenskap
I samband med Blodomloppet i Stockholm ges möjlighet för vänner, arbetskollegor och familjemedlemmar att testa sitt blodvärde, lära sig om blodgivning och registrera sig som blodgivare. Arbetsgivare kan dessutom anmäla sig till ”Rädda liv på arbetstid”, där de uppmuntrar medarbetarna att ge blod på arbetstid, en aktivitet som skapar mening och gemenskap.
– Blod är en färskvara som bara kan lagerhållas i sex veckor. Därför behövs många blodgivare så att det även under pandemier eller andra händelser finns tillräckligt många som kan ge blod. Det mesta blodet används till patienter med cancer, kroniska sjukdomar samt vid operationer, olyckor och förlossningar, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig Blodcentralen Stockholm.
Anmälningsavgifter
320 kr (1 januari-23 maj)
375 kr (24 maj-13 juni)
400 kr (anmälan på arenan 14-15 juni)
Blodgivare får 40 kronor i rabatt på anmälningsavgiften.
T-shirt och medalj
T-shirt och medalj ingår till alla anmälda deltagare.
T-shirten kan hämtas ut i samband med nummerlappsutdelningen eller på arenan.
Picknickkasse
I laganmälan ingår en picknickpåse för fem personer.
Gratisbussar från Karlaplan
Från klockan 15 trafikerar Blodomloppets gratisbussar sträckan mellan Karlaplan och Kaknäsvägen på Djurgården. Det är en liten promenadväg på 200 meter till eventplatsen från bussens ändhållplats. Det är mycket folk som vill resa, så kom i god tid till Karlaplan. Bussarna går från Karlaplans tunnelbaneuppgång. Sista bussen hem från Djurgården till Karlaplan går klockan 21:30