Schizofreni kopplat till högre covid-19-relaterade risker
Hem COVID-19 Personer med schizofreni kopplat till högre covid-19-relaterade risker

Personer med schizofreni kopplat till högre covid-19-relaterade risker

Publicerat av: Redaktionen

Jämfört med den allmänna befolkningen har personer med schizofreni vaccinerats mot covid-19 i lägre takt och löper ökad risk för sjukhusvistelse och dödlighet på grund av denna sjukdom.

Även vaccinerade personer med schizofreni hade ökad risk att läggas in på sjukhus.

Dessa fynd kommer från en stor longitudinell studie som utvärderar trender i COVID-19-relaterade sjukhusvistelser och dödlighet bland personer med schizofreni under det första året av pandemin, vars resultat publicerades i Lancet Psychiatry.

Schizofreni kopplat till högre covid-19-relaterade risker

Schizofreni kopplat till högre covid-19-relaterade risker. Foto: Pexels. CC0.

”Människor med sjukdomen schizofreni har ökad risk för många sjukdomar och denna studien visar att det även gäller för COVID-19.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri.

”Resultaten signalerar till oss inom sjukvården att arbeta extra mycket för att hjälpa våra patienter med schizofreni att få tillgång till vaccination för COVID-19.”, fortsätter David Grönte.

Data för studien hämtades från den största sjukvårdsorganisationen i Israel, Clalit Health Services, i Tel Aviv. Trender för covid-19-vaccination, sjukhusvistelse och dödlighet fram till den 30 april 2021 bedömdes bland undergruppen av individer med schizofreni (n=25 539) och matchade kontroller från Clalit Health Services-registret (n=25 539).

Fler sjukhusinläggningar och högre dödlighet

Färre individer med schizofreni var helt vaccinerade (50,6 %) jämfört med de i den allmänna befolkningen (52,8 %). Signifikanta prediktorer för vaccination var likartade mellan de två grupperna, inklusive ålder, kön och socioekonomisk status. Individer med schizofreni och komorbid fetma, diabetes och hypertoni var mer benägna att vaccineras men liknande patienter i den allmänna befolkningen var det inte.

Bland individer som var helt vaccinerade i februari 2021 hade de med schizofreni en frekvens av sjukhusvistelse med 1,1 per 1 000 personår högre och för dödligheten 0,9 per 1 000 personår lägre än den allmänna befolkningen. Bland icke-vaccinerade individer hade de med schizofreni en 6,2 per 1000 personår högre sjukhusinläggning och en 3,2 per 1000 personår högre dödlighet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>