Ny teknologi kan minska trycksår i vården
Hem NYHETERE-HÄLSA Ny teknologi kan minska trycksår

Ny teknologi kan minska trycksår

Publicerat av: Redaktionen

Andelen trycksår i vården ökade från 11 till 14 procent mellan 2020 och 2021, enligt en ny mätning från SKR.

Samtidigt är det möjligt att upptäcka risken för trycksår flera dagar innan det blir synligt för blotta ögat, med hjälp av ny teknik som mäter fuktnivåerna i hudens undre lager.

– Trycksår innebär svårt lidande för drabbade patienter och är en stor utmaning för vården såväl i Sverige som globalt. Men trycksår kan förebyggas i mycket högre grad än vad som sker inom sjukvården idag, säger Joacim Lindoff, vd och koncernchef för medicinteknikföretaget Arjo.

Andelen trycksår inom sjukvården i Sverige har ökat markant under pandemin, från 11 procent våren 2020 till 14 procent hösten 2021. Det visar den årliga nationella mätningen från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Pandemin och den höga arbetsbelastning som denna medfört pekas av SKR ut som den huvudsakliga orsaken.

Tidig identifikation en nyckel till att förebygga trycksår

Ny teknologi kan minska trycksår i vårdenDet är viktigt att i ett så tidigt skede som möjligt identifiera patienter som riskerar att utveckla trycksår. Forskning visar att trycksår kan uppstå så snabbt som inom en timme. Nuvarande metoder för att upptäcka trycksår är beroende av subjektiv, visuell bedömning, vilket ofta visar sig vara otillräckligt. Genom att istället använda ett instrument som mäter graden av fukt i hudens undre lager (eng. sub-epidermal moisture, SEM), vilket är en tidig indikation på utveckling av trycksår, kan undersökningen bli mer objektiv och pålitlig. Därmed kan risk för trycksår upptäckas upp till fem dagar innan de är synliga för blotta ögat.

– SKR poängterar vikten av förebyggande arbete för att minska förekomsten av trycksår och vi på Arjo delar den bilden. En objektiv riskbedömning som genomförs redan på akuten säkerställer preventiva åtgärder för de patienter som behöver det och riktar resurserna rätt. Detta kan avsevärt förbättra såväl kliniska som finansiella resultat för vården – och även ha en positiv påverkan på personalens arbetsbelastning, säger Gunilla Nilsson, försäljningsansvarig på Arjo Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>