Hem NYHETERINFORMATIONSSÄKERHET Cyberattacker mot sjukvården i Sverige ökar med 32 procent

Cyberattacker mot sjukvården i Sverige ökar med 32 procent

Publicerat av: Redaktionen

Forskare hos IT-säkerhetsföretaget Check Point rapporterar en kraftig ökning av cyberattacker riktade mot sjukvården över hela världen.

Cyberattacker mot sjukvården i Sverige ökar med 32 procent 3Sedan början av november har forskarna dokumenterat en ökning med 45 procent av cyberattacker mot sjukvården, och sjukvårdssektorn placeras högst upp på topplistan för cyberbrottslingar jämfört med alla andra branscher.

Cyberattackerna mot sjukvården i Sverige har ökat med 32 procent. Ökningen av cyberattacker mot hälso- och sjukvårdssektorn var dubbelt så stor som ökningen av cyberattacker mot alla andra branscher under samma tidsperiod, och forskarna noterade endast en 22-procentig ökning av cyberattacker mot samtliga branscher utanför vården.

Ökningen av attacker involverar en rad attackmetoder, inklusive ransomware, botnät, fjärrkörning av kod och DDoS-attacker.

Ransomware utgjorde den största ökningen och är det största cybersäkerhetshotet mot sjukvården jämfört med andra branscher.

– Antalet cyberattacker mot hälso- och sjukvårdssektorn i hela världen ökar, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point. Man kan ställa sig frågan varför sjukhus? Och varför just nu? Det korta svaret är att inriktningen på sjukhus ger snabba pengar till cyberbrottslingarna. Brottslingarna vet att sjukhusen är mest villiga att möta kraven och faktiskt betala lösen, eftersom alla avbrott i driften skulle vara katastrofala.

Fem snabba tips för att komma till rätta med säkerheten

  • Se upp för trojaner
  • Var på din vakt även under helgdagar och semestrar
  • Använd anti-ransomware
  • Utbilda de anställda om skadliga mejl
  • Patcha och genomför säkerhetsuppdateringar virtuellt

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>