Hem NYHETERINFORMATIONSSÄKERHET Darknet svämmar över av vaccinerbjudanden

Darknet svämmar över av vaccinerbjudanden

Publicerat av: Redaktionen

Forskare hos IT-säkerhetsföretaget Check Point har hittat vaccinerbjudanden för Covid-19 på Darknet efter varningar från både FBI och Europol.

Darknet svämmar över av vaccinerbjudanden 3I ett exempel ges köparen möjlighet att köpa Pfizers vaccin på Darknet för så lite som 250 dollar. Leverantören säger sig ha ett lager av vaccinet som kan levereras från Storbritannien, USA och Spanien.

Hackarna utnyttjar också nyheterna kring vaccinen för nätfiske, där de stjäl inloggningsuppgifter, användarnamn och lösenord. Vissa skadliga koder som sprids kan också samla på sig känslig information från användarens dator och ta bilder på användarens bildskärm.

Check Point har sett en stor ökning av nya domäner som innehåller ordet ”vaccine”. Sedan början av november har 1062 sådana domäner registrerats vilket är lika många som under augusti, september och oktober tillsammans.

– När vaccinet rullas ut är det troligt att många människor kommer söka information eller olika sätt för att få tag på vaccinet först, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef hos Check Point. Vi ser ett antal leverantörer som annonserar om möjligheten att köpa vaccin mot Covid-19 på Darknet. Det är oklart om dessa leverantörer är helt legitima. Det som är tydligt är att hackarna utnyttjar nyheterna kring Covid-19, vilket syns i kampanjer av nätfiske och i ökningen av domäner relaterade till vaccin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>