En ny arbetsplats efter pandemin
Hem NYHETER En ny arbetsplats efter pandemin

En ny arbetsplats efter pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Siemens Healthineers satsar på flexibilitet

När pandemin nu hanteras genom fler vaccinationer behöver många arbetsplatser ta ställning till hur de ska jobba i höst.

Blir det åter till kontoret eller fortsatt hemarbete? Siemens Healthineers låter sina medarbetare bestämma själva.

De flesta företag och organisationer har förändrat sitt arbete under pandemin. Hemarbete har blivit det nya normala och det är en självklarhet att möten idag sker via Teams eller Zoom i stället för i fysiska mötesrum.

Även hos Siemens Healthineers har detta förändrat verksamheten. Utifrån en vision om flexibilitet och hög tilltro till medarbetarna, infördes ett stort antal åtgärder för att medarbetarna skulle kunna utföra sina uppgifter på bästa sätt.

Det började med den ganska självklara åtgärden att skapa en bra arbetsplats i hemmet. Alla anställda fick möjlighet att beställa ett höj- och sänkbart skrivbord med tillhörande stol, tangentbord, skärm och lampa för att underlätta arbetet. I februari i år genomförde företaget en snabbenkät rörande kontorsmöblerna. Hela 70 procent upplevde att deras arbetsmiljö i hemmet hade blivit bättre med nya möbler. Företagets chefer utbildades också i att leda på distans.

Siemens Healthineers levererar tjänster och diagnostisk utrusning till vården. En del av arbetet, bland annat delar av serviceingenjörernas, måste utföras på plats på sjukhusen. Det är serviceingenjörerna som ser till att sjukvårdens utrustningar och maskiner fungerar, en samhällskritisk funktion som är viktigare än någonsin under en pandemi. Ingenjörernas möjlighet att arbeta hemifrån är begränsad.

– En stor del av vår personal har fått ändra sina rutiner kring bland annat resor utifrån rådande myndighetsrestriktioner. Beslut om besök har skett i nära samråd med sjukhusen och de har tillsammans bestämt hur de ska arbeta för att undvika personkontakter och vilken skyddsutrustning som varit nödvändig både för deras egen säkerhet och för att minimera risken för smittspridning. När vi som kunnat har arbetat hemifrån, har andra i personalstyrkan varit riktiga hjältar som säkerställt att sjukvården fungerat, säger Siemens Healthineers Sverigechef Eric LaFleche.

Uppskattade initiativ

Ett initiativ som varit mycket uppskattat bland medarbetarna är presentkorten på kaffe och fika som skickats ut regelbundet där alla får köpa ”Fika från Ica”. Viktig uppmuntran när det inte går att ses fysiskt i fikarummet på kontoret.

I augusti får även alla anställda i Sverige hemskickat ett tio-pack med Siemens Healthineers egna snabbtester för Covid-19, vilket ger ökad trygghet i jobbet och när de träffar släkt och vänner.

Risker i hemarbetet

Att arbeta i hemmet kan också innebära risker. Det blir mindre fysisk rörelse men det finns även psykiska risker kopplade till det, samt kanske värst av allt – om hemmiljön är destruktiv och det förekommer våld.

Dessa risker i arbetssituationen har tagits på stort allvar. En ”nanokurs” kommer att erbjudas efter semestrarna för att medarbetarna ska få verktyg att uppmärksamma och våga agera vid misstanke om våld i nära relationer.

Uppföljningar

En ny arbetsplats efter pandemin

Andrea Hagenfeldt

Uppföljningar har varit en viktig del i förändringsarbetet. Siemens Healthineers har sedan tidigare varannan vecka genomfört en medarbetarundersökning bland samtliga anställda. Det gör att medarbetarnas situation har kunnat följas upp.

– Som medarbetare känner jag att vi haft företaget i ryggen under hela pandemin. Om vi har behövt något för vårt psykiska eller fysiska välmående har arbetsgivaren lyssnat och försökt hjälpa till. Företaget har varit måna om att vi ska ha det bra även i hemmiljön, säger Andrea Hagenfeldt som är applikationsspecialist inom ultraljud på Siemens Healthineers.

Ett resultat av det nya arbetssättet i samband med pandemin är att Siemens Healthineers kommer att minska antalet kontorsplatser och göra kontoret till en flexibel mötesplats snarare än en traditionell arbetsplats. Medarbetarna får själva i dialog med sin chef bestämma om och när de ska arbeta hemifrån eller från kontoret. Företaget håller även på att ta fram en app där man i framtiden ska kunna boka in sin närvaro på kontoret och få en överblick över hur många och vilka som är på plats.

– Bilden som vi i ledningen fått är att medarbetarna trivs med flexibiliteten och att ta eget ansvar. Produktiviteten har varit minst lika bra, om inte bättre, sedan man började jobba mer hemifrån. Företagets vision är att bidra till att skapa framtidens sjukvård, nu formar vi också framtidens arbetsplats säger Siemens Healthineers Sverigechef, Eric LaFleche.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>