En ny undersökning visar att de flesta som ringer 1177 är mycket nöjda och följer råden de får.
Invånare vill framförallt se förbättringar av kötiderna. Nu ser Inera över hur 1177 Vårdguiden på telefon kan dra nytta av ny teknik som chatt, bild, video och AI.
Varje månad besvarar sjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden ca 350 000 samtal från invånare i hela Sverige. Årets resultat i den årliga nöjdkundindex (NKI)-undersökningen visar upp en mycket hög nöjdhet, och NKI-värdet ökar från 82 år 2017 till 83 för 2018. Värden över NKI 75 innebär att användarna anses mycket nöjda.
– Vi som svarar när man ringer 1177 märker att människor verkligen uppskattar att kunna prata och få råd från en erfaren sjuksköterska. Ofta kan vi lugna de som ringer genom olika egenvårdsråd eller information, samt vid behov vägleda till rätt vårdinstans, säger Maria Eriksson, sjuksköterska och utbildare vid 1177 Vårdguiden på telefon i Region Halland.
Inera utvecklar och förvaltar 1177 Vårdguiden. Nu genomför Inera insatser för att öka tillgängligheten till vård, genom att erbjuda bättre stöd och vägledning när invånare först kontaktar vården – det vi kallar första linjens vård. Det handlar om att ge invånaren fler verktyg för att sköta sin egen och närståendes ärenden, och möjligheter till digitala vårdmöten som hänger ihop med hela vårdkedjan.
– Invånare uppskattar verkligen tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon. Det finns en växande efterfrågan att dra nytta av ny teknik, såsom bild, video och chattfunktioner. Det finns också stora möjligheter att förbättra tillgängligheten till vård för invånaren samtidigt som vårdens resurser används mer effektivt. Det gör vi genom att öka graden av automatisering med till exempel chattbotar, ett bättre stöd för hänvisning och på sikt artificiell intelligens. säger Sara Meunier, vice vd, Inera.