Region Dalarna ger snabbast diagnos av melanom i huden
Hem NYHETERFORSKNING Den snabbast diagnos vid misstänkt hudcancer i Dalarna Region

Den snabbast diagnos vid misstänkt hudcancer i Dalarna Region

Publicerat av: Redaktionen

I Dalarna är genomsnittet 18 dagar mellan första läkarbesök till diagnos vid misstänkt hudcancer jämfört med riksgenomsnittets 29 dagar.

Vi har ett snabbt vårdflöde med snabba handläggningstider”, säger Martin Kropp, verksamhetschef inom hudsjukvården.

Tiden mellan ett första läkarbesök till ett diagnosbesked vid misstänkt melanom i huden, det vill säga hudcancer, varierar stort mellan olika delar regioner visar siffror för 2021 i det nationella kvalitetsregistret för hudmelanom. I Västmanland var den genomsnittliga väntetiden längst med 37 dagar förra året.

– Vi har ungefär samma tider i år jämfört med i fjol. Vi är glada att kunna erbjuda patienter med melanomsjukdom bra vård i god tid, säger Martin Kropp.

Det är avgörande att få behandling snabbt vid misstanke om hudmelanom. Enligt standardiserat vårdförlopp, SVF, ska det inte ta mer än 26 kalenderdagar från patientens första läkarbesök med ”välgrundad misstanke” om malignt melanom tills att patienten får besked.

Region Dalarna ger snabbast diagnos av melanom i huden

– För att förbättra och snabba på kommunikationen mellan primärvården och hudkliniken har alla våra vårdcentraler under året utrustats med speciella kameror. Nu kan vårdcentralerna fotografera misstänkta hudförändringar och skicka bilderna till en hudläkare som ger bedömning samma dag eller dagen efter. Det underlättar prioriteringen så att rätt patient kommer snabbt fram till operation, säger Martin Kropp.

När patienten har opererats skickas hudförändringen för analys till patologiavdelningen.

– Vi har snabba handläggningstider hos våra patologer och därmed har vi sammanlagt ett snabbt vårdflöde som resulterar i att patienterna får snabbt svar när misstanke om hudmelanom väckts, säger Martin Kropp.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>