Biovisor Health & Safety AB i konkurs
Hem COVID-19 Biovisor Health &Safety AB i konkurs enligt Stockholms tingsrätt

Biovisor Health &Safety AB i konkurs enligt Stockholms tingsrätt

Publicerat av: Redaktionen

Biovisor tvingades under fredagen 12/8 att ansöka om konkurs vid Stockholms Tingsrätt.

Företaget driver sedan 2020 en fabrik på Vikbolandet vilken byggdes upp som svar på den brist av skyddsutrustning som uppstod inom vården i samband med Covid-19 pandemin.

Fabriken har tillverkat munskydd och skyddsutrustning åt regioner och kommuner över hela landet under pandemin men de stora svängningarna i åtgång av skyddsutrustning på marknaden har också lett till problem för företaget.

Senaste året har bolaget genomgått en rekonstruktion där företagets produktion effektiviserats och man lyckats minska de löpande kostnaderna. Förutom produktion av munskydd och andningsskydd gjordes även satsningar på att bredda produktionen.

”Vi tog ett beslut i vintras att investera i nya produktionslinor för att tillverka produkter som skoskydd, hårnät och plastförkläden. Produkter som inte är Covid-19 relaterade och där vi kan producera förbrukningsvaror på ett mer hållbart sätt med förnybar råvara som alternativ till de produkter som idag importeras från Asien. De nya produkterna skulle utgöra grunden för bolaget och kunna ge en stabil inkomst och vi har tagit fram produkterna i ett nära samarbete med flera stora distributörer i Sverige” säger Andreas Bengtson, VD för bolaget.

De nya produktionslinorna skulle tas i bruk i april i år men på grund av kriget i Ukraina stängdes tågförbindelserna av och leveransen av produktionslinorna fick istället skickas med sjöfrakt. Då kom istället nästa bakslag när hamnarna i Kina stängde p.g.a. Covidutbrott vilket innebar ytterligare kraftiga förseningar.

Fram tills idag har de nya produktionslinorna ännu inte nått företaget och när besked kom om att leveransen är ytterligare 1 månad försenad tvingades bolaget att omvärdera möjligheterna att kunna komma ur företagsrekonstruktionen.

”Förseningarna av de nya produktionslinorna har inneburit att vi inte kunnat leverera till våra kunder och ett stort inkomstbortfall för bolaget. Vi har tvingats ta beslutet att försätta bolaget i konkurs då nuvarande ägare har inte någon möjlighet att finansiera både inkomstbortfall och en ackordslikvid.

En konkursförvaltare har utsetts och arbetet fokuseras nu på att hitta en ny ägare som vill ta över verksamheten och det har redan dykt upp intressenter.

Biovisor Health & Safety AB i konkurs

”Vi har i grunden en mycket fin verksamhet och personalen har gjort ett otroligt bra arbete under hela rekonstruktionsprocessen. Med de nya produktionslinorna på plats i höst kan detta bli en mycket bra verksamhet för den som vill ta över. Vårt fokus kommande månad är att prata med de intressenter som finns och göra vårt yttersta för att verksamheten ska leva vidare. Vi behöver ha en produktion av skyddsutrustning och förbrukningsvaror i Sverige och minska vårt beroende av att import från Asien.” säger Andreas Bengtsson, Läkare och VD för Bolaget

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>