Verksamheten hos tandteknikbolaget DentalSyd går i rasande fart mot det digitala, enligt Richard Galambos, som är vd för det Medeonbaserade bolaget.
Detta är fallet i de flesta steg som ingår i tillverkningen av nya tänder och tandproteser: från patienternas tandläkarbesök till DentalSyds slutliga bearbetning av produkten.
– I dag producerar vi tänderna digitalt till 95 procent. Tidigare var det gjutteknik som gällde, vi göt gipsmodeller i tandavtrycken, som tennsoldater. Nu CAD-designar vi kronor, säger Richard Galambos.
Det var Mikael Engzell som grundade DentalSyd 1998 och han är alltjämt delägare. Richard Galambos blev delägare 2003 efter att ha arbetat på bolaget i flera år.
– DentalSyd är bland de laboratorier som ligger längst fram i teknikutvecklingen. Generellt sett så är de svenska labben tekniskt mer framstående och håller en jämn, hög kvalitet. Internationellt är det större spridning, där kan kvaliteten vara väldigt låg men också väldigt hög. Det skulle vara intressant att få ut den svenska tekniken i Europa, säger han.
Måste er personal vara väldigt välutbildad?
– Våra tandtekniker är alla väldigt specialiserade på olika segment i tillverkningen men också på olika material. Detta skiljer sig stort jämfört med för 15 år sedan. Då var de allkonstnärer och kunde hoppa in överallt i tillverkningsprocessen, säger Richard Galambos.
Richard Galambos berättar att tekniken har tagit ytterligare digitala steg: många tandläkare har skaffat scanner som tar tusentals foton av patientens tänder. Tandläkaren skickar sedan den filen till Dental Syd. Från filen bereder bolagets tekniker en digital fil av modellen som skickas till deras 3D-printer, vilken i sin tur ”skriver ut” tandkäken i plastmaterial. Kronan skickas till deras fräsmaskin. Tandtekniker tar därefter båda produkterna och justerar dem i form, färg och yta.
Dental Syd vill gärna expandera. Företaget fokuserar nu på 3D-printning och håller på att bygga en separat avdelning för print och fräs.
– Att expandera på Medeon är prioritet ett. Ju mer teknik involverad i produktionen desto mer avancerade maskiner, vilket är kostsamt. Jag vill att vi får en större kostym, ökar från 30 till 40 anställda, eftersom tekniken kräver en viss omsättning. Det är nästan ett måste att expandera till en viss nivå, säger Richard Galambos.
Vad gör bolaget mer?
– Vi har ökat de estetiska behandlingarna, patienter som vill förbättra sina leenden. Vi gör också så kallade osynliga tandregleringsskenor för enklare tandjusteringar. Då scannar vi in avtrycken, lägger upp en plan på ett antal veckor och rättar till tänderna i flera steg – med en ny bettskena per steg.
Bolaget gör ingen egen utveckling av tekniker, men jobbar hårt med att optimera processerna för att nå sitt mål: att kunna leverera en tand inom 24 timmar efter tandläkarbesöket.
– Det gäller att särskilja oss så mycket vi kan. Det finns konkurrenter i Asien som kan göra det billigare. Vi fokuserar på att göra mer avancerade arbeten, säger Richard Galambos.