Det svåraste var att man i början inte visste vad som hänt eller hur många som var på väg in till akuten, bara att de som kom hade brännskador.
Hem NYHETER Det svåraste var att man i början inte visste vad som hänt eller hur många som var på väg in till akuten, bara att de som kom hade brännskador.

Det svåraste var att man i början inte visste vad som hänt eller hur många som var på väg in till akuten, bara att de som kom hade brännskador.

Publicerat av: Redaktionen

– Problemet var svårigheterna att få en överblick då patienter anlände i en strid ström och även anhöriga tog sig in på akutmottagningen i ett desperat letande efter sina anhöriga. Snart kom Polisen och upprättade ett samlingsrum för anhöriga där man kunde sammanfatta informationsläget och personalen på akutmottagningen kunde fortsatt jobba vidare, säger Fredrik Gewalli.

Det svåraste var att man i början inte visste vad som hänt eller hur många som var på väg in till akuten, bara att de som kom hade brännskador. 1

Att läsa om vad vi gjorde på natten för göteborgs-branden väcker många minnen och idag kan jag tillåta mig att låta känslorna komma fram, säger Fredrik Gewalli jourhavande i plastikkirurgi under den natten.

För att inte tappa greppet skrevs varje patient upp på en lapp i Fredriks ficka och det visade sig effektivt. Skadebedömning, ålder, kön och vart de transporterades. Det visade sig senare vara den enda dokumentation som fanns över vilka patienter som kommit till akutmottagningen och vart de transporterades. Under detta kaos var det omöjligt att hålla allt i huvudet. Dagen efter sökte Polisen upp Fredrik och den fullklottrade A4 lappen fick stor betydelse om hur många och var de skadade fanns.

På eget initiativ tar de nyanlända läkarna patienter med sängar och kör direkt upp till IVA.
Det står klart att identiteten får man reda ut senare. Nu gäller att rädda liv och starta tidigast möjliga akut brännskade behandling. I första hand säkra fri luftväg, samtidig vätsekebahandling och i andra hand snarast ge förutsättningar till cirkulation i de brännskadade områdena och extremiteterna.

Alla läkare och sköterskor gör fantastiska insatser och det var verkligen ett teamwork att vara stolt över den natten, summerar Fredrik Gewalli.

Antalet offer överstiger med stort antal det man kan hantera i Göteborg. Det står snart klart att katastroflarm måste även utlösas på andra sjukhus och Fredrik Gewalli startar en rundringning till brännskadeenheter runt om i Sverige och ett par i Norge och Danmark.

se filmen om ett av offren

https://vimeo.com/78119785

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>