Diagnos av hjärtinfarkt möjlig redan efter en timme med ny process
Hem NYHETERFORSKNING Diagnos av hjärtinfarkt möjlig redan efter en timme med ny process

Diagnos av hjärtinfarkt möjlig redan efter en timme med ny process

Publicerat av: Redaktionen

Ny process kortar tiden från symptom till hjärtinfarktdiagnos, vilket möjliggör snabbare insättning av behandling.

Resultaten av studien TRAPID-AMI1 har blivit publicerad online i tidsskriften Annals of Emergency Medicine2. Studieresultaten bekräftar en ny process för en snabbare diagnos av hjärtinfarkt hos patienter som söker för akut bröstsmärta. Strategin, baserad på användning av det högkänsliga testet för troponin T , minskar tiden för observation som behövs för att utesluta eller bekräfta hjärtinfarkt från idag 3-6 timmar till bara 1 timme. Det är idag välkänt att en snabb och korrekt diagnos av hjärtinfarkt är av stor vikt eftersom risken att patienten ska avlida ökar för varje timme3.

hjärtinfarkt– Tack vare den nya strategin kan vi korta tiden till att en hjärtinfarkt kan bekräftas eller uteslutas hos patienter som söker på grund av akuta bröstsmärtor. Det är viktigt för att kunna sätta in rätt behandling så fort som möjligt till de med hjärtinfarkt, men också att de som har ofarliga orsaker till sin bröstsmärta snabbt kan få besked och slippa onödig oro och inläggning på sjukhus, säger Professor Bertil Lindahl,Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR), Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet.

Varje minut räknas

Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland hjärt-kärlsjukdomarna och innebär att blodförsörjningen till en del av hjärtmuskeln försämras, vilket leder till att hjärtmuskelceller dör.
Cirka 28 000 personer drabbades av hjärtinfarkt i Sverige 2013 ochca 7 700 dog av sin infarkt 8.

Behandling av hjärtinfarkt ska ges omedelbart och för varje halvtimmes fördröjning från symtom till diagnos och behandling ökar risken för dödlighet hos den drabbade med 7,5%3. Patienter med bröstsmärta och andra symtom typiska för hjärtinfarkt står för närmare 20% av alla akuta sjukhusbesök7.

Troponin är ett hjärtmuskelprotein som frisätts i blodet vid hjärtinfarkt. En begränsning i tidigare testmetoder för troponin var tiden som krävdes för att upptäcka troponinläckaget från hjärtat, ibland upp till sex timmar med tidigare generationens testmetod. Dödligheten i hjärtinfarkt är högst inom de första timmarna så en tidig diagnos och en tidig behandling förbättrar behandlingsresultatet och räddar liv.

Den europiska kardiologföreningen, European Society of Cardiology antog det nya snabbare konceptet för diagnos av hjärtinfarkt på deras årsmöte som hölls i London 2015. De nya riktlinjer som publicerats (2015 ESC NSTEMI) stödjer denna en-timmes diagnostiska algoritm med högkänsligt troponin T som är validerat i TRAPID-AMI studien5.

– Resultatet av TRAPID-AMI studien visar verkligen hur laboratoriediagnostiken kan leda till ett bättre behandlingsresultat för patienten och bättre resursutnyttjande i sjukvården , säger Ingvar Rydén, Medicinsk chef på Roche Diagnostics i Sverige.

Mer omTRAPID-AMI studien

TRAPID-AMI är en prospektiv multi-center observationsstudie med stöd från Roche. Studien har studerat mer än 1200 patienter som sökt sjukvård för akut bröstssmärta mellan 2011-2014. Den genomfördes på 12 sjukvårdsinrättningar, i nio länder på tre kontinenter och leddes av Professor Bertil Lindahl, Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR), Akademiska sjukhuset ,Uppsala Universitet och Professor Christian Mueller, University of Basel (Schweiz). Det är den första kliniska studien som validerar en snabb diagnostisk procedur med två blodprov som tagits med en timmes mellanrum, från patienter som har sökt akut med bröstsmärta2. Resultaten från TRAPID-AMI studien visar att den nya diagnostiska processen kortar tiden till hjärtinfarktdiagnos från tre timmar till en timma vilket möjliggör snabbare behandling precis såsom de nya riklinjerna från ESC rekommenderar. (2015 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation)5.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>