Hem HÄLSA Diagnostiskt test för Coronavirus 2019-nCoV är tillgängligt i Sverige

Diagnostiskt test för Coronavirus 2019-nCoV är tillgängligt i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

som sprider sig över världen, har tagits fram av TATAA Biocenter i samarbete MLS laboratoriet vid Saint Jamessjukhuset och erbjuds i Sverige av Gendoktorn.

Diagnostiskt test för Coronavirus 2019-nCoV är tillgängligt i Sverige 3Det nya Coronaviruset Wuhan 2019-nCoV, som sprider sig över världen, rapporterades första gången i Wuhan, Kina, 31 december 2019.

Spridningen bevakas av världshälsoorganisation, WHO, som 30/1 klassade utbrottet av coronaviruset som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Amerikanska Johns Hopkin’ universitetet tillhandahåller en interaktiv karta över spridningen i realtid, som av idag rapporterar 14637 konfirmerade fall, 335 döda och 443 som återhämtat sig. I Sverige bevakas spridningen av Folkhälsomyndigheten. Ett första fall har bekräftats i Jönköping och Coronaviruset klassas sedan igår som allmänfarligt enligt smittskyddslagen.

Coronaviruset är ett RNA-virus, som muterar, dvs ändrar sin sekvens. Med hjälp av nya, snabba sekvenseringstekniker karakteriserar forskare viruset isolerat från de olika drabbade individerna och informationen delas i den publika databasen GISAID.

Detta gör det möjligt att följa spridningen och för laboratorier att utveckla specifika tester. Svenska TATAA Biocenter har i samarbete med Medical Laboratory Services (MLS) vid Saint Jamessjukhuset satt upp analys av coronavirus Wuhan 2019-nCoV och tar emot prover för analys.

Individer i Sverige, som vart i områden med smitta och har sjukdomssymptom, ska ringa sjukvården på 1177 för vägledning, och kommer vid behov tas om hand genom Folkhälsomyndighetens försorg. Genom Gendoktorn vänder vi oss till individer, som känner sig oroliga men betraktas inte tillhöra riskgrupper som behöver testas av Folkhälsomyndigheten.

Har du t.ex. ännu inte eller endast begynnande symptom, men känner dig orolig för att du varit i en region med smitta, kan du kontakta Gendoktorn per telefon eller mail för rådgivning och testning. Coronaviruset tros smitta även under inkubationstiden, dvs innan symptom utvecklats.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>