Högskolan Väst fick i dagarna glädjande besked om en stor finansiering från EU och Interreg.
De har beslutat att stödja utvecklingen av digital teknik i vården i gränsregionen Sverige-Norge med 28 miljoner. En central del i projektet är den testbädd som ska byggas upp på Färgelanda innovationsvårdcentral där ny teknik samt nya tjänster och arbetssätt ska testas.
Projektet kommer att involvera verksamheter i gränsregionen mellan Sverige och Norge. Situationen i vården beträffande både Sverige och Norge har både likheter och skillnader.
Den gemensamma utgångspunkten är att det är svårt med resurser, vilket hindrar vårdcentraler/ primärvården och hälsohus att utvecklas.
– Vi tror att primärvården är en outnyttjad miljö för innovation, vilket innebär att det finns en stor potential att utveckla innovativa produkter, tjänster och arbetssätt där, säger Ann Svensson, projektledare på Högskolan Väst.
Samverkan är central
Forskarna på Högskolan Väst tillsammans med Fyrbodals Hälsoakademi menar att framtidens vård kommer att ställa krav på nära samverkan mellan primärvård, kommunal verksamhet, tandvård och länssjukvård, där både ny teknik och nya tjänster behöver prövas.
– Samverkan mellan vården och små och medelstora företag är en förutsättning för att utveckla teknik och hjälpmedel som kan användas för en bättre, effektivare och en mer förebyggande vård av god kvalitet i gränsregionen, säger Ann Svensson.
Målet med projektet är att det ska resultera i behovsanalyser och tekniska lösningar för primärvård/helsehus för fallprevention och hörselscreening, samt uppbyggnad av en testbädd i Färgelanda där olika digitala lösningar kan testas. Projektet vill stödja gränsregionens små och medelstora företag samt vårdverksamheter i att utvecklas.
Gemensam doktorand
Projektet drivs i samverkan mellan forskare vid Högskolan Väst från såväl inom informatik, vård som teknik och tillsammans med flera aktörer inom Västra Götalandsregionen, verksamheter samt företag i både Norge och Sverige. Gemensamma satsningar kommer att göras och närmast i tiden ligger anställning av doktorander.
– En tredjepartsdoktorand med erfarenheter från vårdområdet som nu också knyts till högskolan blir en viktig ”gränsgångare” mellan akademi och vårdverksamheten. Den finansieras av Fyrbodals Hälsoakademi och kommer att ingå i projektet och vi räknar med att den delen startar redan i september, berättar Ann Svensson.
Projektet startar den 1 juni 2019 och stöds av EU Interreg med 28 miljoner under tre år.