I år är det 20 år sedan som Move Management började utbilda läkare i ledarskap och startade ST LiV (Ledarskap i Vården); en ledarskapsutbildning för ST-läkare, som efter fem års vidareutbildning blir specialister inom ett specifikt medicinskt område.
Ledarskap ingår som en viktig del i den femåriga specialistutbildningen. Tjugoårsjubileet firas med utbildningseventet Framtidens Ledare i Vården, som hålls i Göteborg på hotell Radisson Blu Scandinavia, 12-13 september.
I januari 2018 släppte Vårdförbundet rapporten Att Leda i Framtidens Hälso- och sjukvård … kräver någon att leda. Vårdförbundet konstaterar i rapporten att vägen framåt för hälso- och sjukvården handlar om att ”Ersätta hierarkier med team, episodisk vård med sammanhållen och sömlös vård, samt att styra mot jämlik hälsa, istället för att fokusera på produktion och kostnader.” Det innebär enligt Vårdförbundet att chefer och ledare i hälso- och sjukvården behöver ha möjlighet att bedriva fortgående verksamhetsutveckling. För att komma dithän krävs ”bättre strukturer och metoder”. Men vad är det för strukturer och metoder som behövs?
-Vår utgångspunkt när vi började skissa på eventet Framtidens Ledare i Vården var att belysa två viktiga frågor, genom ett så varierat och tankeväckande innehåll som möjligt. Dels vill vi försöka komma fram till vilka faktorer som är avgörande för att kunna utöva ett bra ledarskap i vården idag och imorgon, dels hur man kan bedriva verksamhetsutveckling även med knappa resurser, säger Peter Forsman, ledarskapskonsult, Move-grundare och en av initiativtagarna till eventet.
En av huvudtalarna på Framtidens Ledare i Vården är Emmanuel Ezra, årets talare 2017 och överläkare och kirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Emmanuel Ezra kommer att berätta om och ge handfasta tips på hur man möjliggör goda och fruktbara möten i dagens och morgondagens sjukvård. En sjukvård som kommer att bli allt mer digitaliserad. Framtidens Ledare i Vården bjuder också på en mängd workshops som inspirerar, ger kunskaper och verktyg för att utveckla sitt ledarskap. Ämnen för workshopparna är bland annat Medkänsla, Inkluderande ledarskap och Ledarskap för sjuksköterskor. Som extern workshopledare medverkar överläkaren Arvin Yarollahi. Han ger idéer kring hur man genom att tänka kreativt löser en situation med få vårdplatser och för få sjuksköterskor.